petak, 14. juna 2024.

„Osmeh pod gorom maslinovom“ Luke Tripkovića

Objavljeno: 11. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Izdavačka kuća “Laguna” objavila je roman „Osmeh pod gorom maslinovom“ Luke Tripkovića. To je ratna drama o ljubavi i izgubljenim idealima, koja se našla u užem izboru za Ninovu nagradu 2016. godine.U središtu zbivanja ove ratne drame nalazi se istinita priča o iseljenju kolekcije madridskog muzeja Prado. Operacija koja je trebalo da spreči fašiste da se domognu umetničkog blaga, makar i po cenu da ono pripadne Sovjetima, ukrstila je sudbine jednog sovjetskog generala, španske feministkinje, lekarke iz imućne madridske porodice i doktoranta iz Jugoslavije, koji piše disertaciju zaveden psihoanalizom i nadrealističkim pokretom.

Suočeni koliko sa smrću i ratnim haosom toliko i sa ljubavnom strašću, iskušenjima prijateljstva i preispitivanju vrednosti, oni će tragično spoznati kako je prolivanje krvi na španskom pesku manje strašan usud od razaranja ideala pod žrvnjem jezivih ideologija i izdajstava iz sitnih pobuda.

O španskom građanskom sukobu između levičara i fašista, koji je široko otvorio vrata predstojećem sunovratu sveta, i danas se malo govori, a „Osmeh pod gorom maslinovom“ narušava tu tišinu verodostojnom književnom vizijom ličnih drama u ratu koji su velike sile vodile do poslednje kapi tuđe krvi.

Luka Tripković je rođen 9. maja 1989. godine u Valjevu. Studirao filozofiju i slikarstvo. Diplomirao 2014. godine u klasi profesora Milete Prodanovića. Trenutno student doktorskih studija na istom fakultetu. Objavljuje teorijske tekstove od 2015. godine. Esej Ruine – spomenici iz nehata objavljen je u zborniku „Umetnost i teorija” odseka za teoriju umetnosti Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Likovne radove izlagao je u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nagrada „Stevan Knežević“ i „Ljubica Sokić“. Rukopis romana “Osmeh pod gorom maslinovom” nagrađen je mestom u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske. Roman je 2016. godine uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

Jedan komentar na “„Osmeh pod gorom maslinovom“ Luke Tripkovića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *