subota, 20. jula 2024.

Pedijatar ponovo osuđen zbog smrti deteta i pored veštačenja u njegovu korist

Objavljeno: 9. avgusta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Devet godina suđenja je bilo potrebno da se dođe do ponovljene presude pedijatru valjevske bolnice Vladimiru Rankoviću (47) zbog smrti petogodišnje Teodore Jovanović i ovaj lekar ponovo je prvostepeno osuđen na najminimalniju kaznu – godinu dana zatvora.

Zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, Ranković je u Osnovnom sudu u Valjevu već bio osuđen 2014. godine na kaznu od godinu dana zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i to ne zbog visine kazne već, kako je obrazloženo, „povređenog prava na odbranu okrivljenog“. U ponovoljenom postupku pojavilo se i novo veštačenje i to Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Novog Sada koje je pedijatra „oslobodilo“ odgovornosti za smrt deteta, ali ga Osnovni sud, sudija Dragan Pavlović, nije uvažilo i Rankoviću izreklo istu presudu kao i pre četiri godine.

Optužnica je, naime, pedijatra teretila da je 30. septembra 2009. godine, prilikom prijema petogodišnje Teodore na Dečjem odeljenju valjevske bolnice, „nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje njenog stanja, tako što sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je imao u vidu kliničku sliku deteta koje primljeno malaksalo, sa bolovima u trbuhu i povraćanjem“. Umesto da joj bude izvađena krv i zadržana u bolnici, on je Teodoru vratio kući uz prepisanu tepariju „humana“ elektrolitom, ali su dete zbog pogoršanja stanja roditelji sutradan ponovo doveli u bolnicu, gde je nakon neuspele reanimacije preminulo.

Po prvobitnom zvaničnom nalazu veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Beograda, Ranković „nije prepoznao teško oboljenje i nije primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo sprečiti izumiranje creva i samotrovanje organizma“. Na ponovljenom suđenju, međutim, dostavljeno je mišljenje Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Novog Sada koji je, u bukvalno dve rečenice, konstatovao: „Teodora Jovanović je preminula usled akutnog vulvulusa creva, posledične nekroze i gangrene creva. Komisija SMO smatra da nije bilo propusta od strane pedijatra, a imajući u vidu da je klinička slika akutnog vulvulusa kod Teodore bila atipična“.

– Sud nije prihvatio zaključak SMO Medicinskog fakulteta iz Novog Sada, jer se bavi teoretskim pitanjem nastupljene posledice, odnosno smrću deteta, a ne pitanjem da li je optuženi pružio adekvatnu medicinsku pomoć kojom bi se pokušala sprečiti ta posledica – stoji u presudi Osnovnog suda.

– Moje dete ništa neće vratiti, ali u okolnostima kada je toliko lekara i pored nebrojenih dokaza oslobođeno odgovornosti za smrt dece, čak i ova najminimalnija presuda je neko zadovoljenje pravde. Novim nalazom veštaka iz Novog Sada je tokom ponovljenog suđenja pokušana zamena teza, ali suština je da on ništa nije preduzeo da pokuša da je spasi, već nas je vratio kući rečima „nije ona za bolnicu, ona je maza“ – kaže za „Blic“ Teodorin otac Saša Jovanović.

Na prvostepenu presudu, valjevsko tužilaštvo i dr Ranković imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *