četvrtak, 18. jula 2024.

Počela sanacija puta za Aničiće

Objavljeno: 26. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-Oko 20 domaćinstava od preksinoć je odsečeno od sveta, jer je voda odnela deo puta za „Aničiće“. Nadležni kažu da je sanacija puta koji je odnela voda počela sinoć. U toku dana trebalo bi da bude uspostavljen saobraćaj u tom delu, dok će put biti ponovo asvaltiran kada dozvole vremenski uslovi. „Počeli smo sinoć da nasipamo deo puta koji je odnela voda. Do kraja dana trebalo bi da taj deo bude u potpunosti nasut, kako bi ponovo bio uspostavljen saobraćaj. Nakon toga, kada vreme dozvoli, biće asvaltirana ta deonica puta koji je odnela voda“, rekao je za portal Patak online Zoran Trifunović, načelnik Odeljenja za infrastrukturu.

Do žitelja tog dela Valjeva sada je jedino moguće doći peške. Najgore je meštanima koji živi delu iznad crpne stanice, jer da bi došli do kuće moraju da pešače više od dva kilometra. Do njih je sada jedino moguće doći kroz ograđenje njive, gde su prinuđeni da na nekoliko mesta preskaču preko žice i ograde, kojim su ograđeni privatni placevi koji se nalaze na toj putanji. Jedna od njih je i 85-togodišnja Olga Dimitrijević, koja sa sinom živi u blizini crpne stanice.

„Ko živi pored reke, mora da se navikne na sve njene ćudi. Ovo nije prvi put da smo odsečeni od sveta. Nije prijatan osećaj kada znate da do vas, ako zatreba, ne mogu doći ni kola Hitne pomoći, ni vatrogasci. Ovde ima dosta starijih žitelja, tako da nam nije lako, ali šta da se radi, moramo se snalaziti kako umemo i znamo. Na svu sreću imamo dovoljno hrane, sin je peške otišao po hleb, tako da se nekako dovijamo“, priča ova starica.

Pomoćnik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač kaže da je na tom potezu ugroženo oko 20 domaćinstava. „ Odsek za vanredne situacije je otvoren za pomoć svim građanima koji su odsečeni, ukoliko imaju potrebu za dopremanjem hrane. U Aničića naselju je ugroženo oko 17 domaćinstava, kao i tri kuće koje se nalaze u blizini nove brane, a ostalo su vikendaši i u tim objektima niko ne živi“, kaže Kovač.

Za tri dana u Valjevu je palo čak 86 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog obilnih padavina porastao je i nivo Kolubare, reke u koju se u centru Valjeva uliva Gradac.  -Kolubara je napravila štetu u delu gde se izvode radovi na uređenju korita kod Austroterma. Na sreću cevovod regionalnog vodovoda, koji je u reci, je ostao netaknut, nije pomoren-navodi Kovač.

Veliku količinu vode zadržala je brana i hidroakumulacija „Stubo-Rovni“. Nivo jezara je porastao za skoro pola metra, brana je za 24 sata primila 1,5 miliona kubika vode, tako da je sprečen veći nivo reke Kolubare, koja protiče kroz valjevska naselja.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *