subota, 20. aprila 2024.

Poplavljeni zimu dočekuju u prinudnom smeštaju

Objavljeno: 4. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od obećanja državnih i lokalnih funkcionera da će svi građani koji su majskim poplavama ostali bez svojih kuća ovu zimu dočekati u novim domovima, po svemu sudeći, neće biti ništa. U valjevskom kraju procenjuje se da će najmanje 13 porodica ovu zimu dočekati u prinudnom smeštaju, a neki od njih će, poput sedmočlane porodice Rakić iz Vragočanice, domaćinstva u kome živi i jedna beba, ovu zimu dočekati u kontejneru! Da od obećanja premijera Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za obnovu Marka Blagojevića i lokalnih čelnika da će svi građani do zime biti u novim kućama nema ništa bilo je jasno čak i onima koji se ne razumeju preterano u građevinu, jer je izgradnja prvih kuća u valjevskom kraju počela tek krajem oktobra.

Član Gradskog veća Nikola Radojičić kaže za Patak da je u toku izgradnja 13 kuća u valjevskom kraju, dok preostali objekti koji su na spisku države za izgradnju nisu odmakli od temelja. Radojičić kaže da je procena da će bar polovina domaćinstva u novi dom ući tek na proleće. “ Zbog toga se traži rešenje za privremeni smeštaj oni ljudi koji se već nisu snašli”, kaže Radojičić.

Do kašnjanja sa izgradnjom kuća došlo je prevenstveno zbog toga što je država potrebne zakone usvojila tek tri meseca nakon majskih poplava, a onda se dosta vreme izgubilo na pronalaženju donatora. Sada ozbiljan problem predstavlja to što većina građevinskih firmi koja je dobila posao obnove nema dovoljan broj radnika, ni potrebne kapacitete, da izgradi kuće u ugovorenom roku. Tako se dogodilo da je na izgradnji devet kuća u valjevskim selima angažovano samo pet radnika, a firme koje su dobile posao, pošto nemaju radnu snagu, angažuju i lokalne meštane. To nam je potvrdio koordinator izgradnje devet kuća u valjevskom kraju Miroslav Burmazović  iz Gradske direkcije. On kaže da je izgradnju tih kuća dobila beogradska firma „Sameks“  i da se kasni na svim lokacijama. Burmazović kaže da nije realno očekivati da će izgradnja ovih devet kuća biti završena do kraja godine.

Na državnom spisku za izgradnju nalazi se 26 kuća, za tri domaćinstva su utvrđene nepravinosti, tako da su oni skinuti sa tog spiska. Od svih njih za sada je jedino izvesno da će do zime nove kuće dobiti četiri porodice koje će se, u nove domove, izgrađene na Petom puku, useliti 6. decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *