nedelja, 3. marta 2024.

Posađene sadnice hrasta na mestu gde su posečena stabla

Objavljeno: 23. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Agrorazvoj
Foto: Agrorazvoj

VALJEVO- U parku Pećina, na mestu gde su nedavno posečena bolesna stabla uz magistralni put za Loznicu, posađene su 33 sadnice piramidalnog hrasta lužnjaka.

“Ovim je i završena prva faza pošumljavanja parka Pećine za ovu godinu. Ukupno ove godine zasađeno je 173 sadnice stabala autohtonih lišćara (lipe, hrasta, javora, jasena, breze)”, objavilo je preduzeće “Agrorazvoj- valjevske doline” na svojoj Fejsbuk stranici.

Sadnica piramidalnog hrasta lužnjaka, foto: Agrorazvoj

U parku Pećina nedavno je uklonjen čitav drvored uz magistralni put za Loznicu, što je izazvalo revolt mnogobrojnih građana. Iz preduzeća „Agrorazvoj-valjevske doline“ su saopštili da su stabla bila zaražena, te da su zbog toga posečena.

Kako je tada navedeno, sve je urađeno na osnovu Sanacionog plana oštećenih šuma i Elaborata o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala.

Saopšteno je i to da su pojedina posečena stabla, koja su spolja izgledala zdrava, zapravo imala oboljenja korenovog sistema.

Inače, Sanacioni plan oštećenih šuma usled fitopatoloških oboljenja i entomoloških oštećenja za period od 2021. do 2026. godine predviđa da u parku Pećina, koji je površine oko 20,8 hektara sa preko 10.000 stabala, bude posečeno 475 bolesnih stabala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *