subota, 20. aprila 2024.

Poskok u širem centru Valjeva

Objavljeno: 20. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Poskok, zmija otrovnica, pojavila se u Dušanovoj ulici, u širem centru Valjeva. Lepo oktobarsko vreme izmamilo je čak i najotrovniju zmiju na ovom podneblju, a bliski susret sa poskokom imala je učenica druge godine Ekonomske škole u Valjevu Dunja Matić. Ona kaže da je tokom šetnje na trotoaru u Dušanovoj ulici spazila zmiju.

„Zmija je bila dugačka otprilike pola metra sa rogom na glavi. Bila je na oko tridesetak centimetara od moje noge, jer sam šetala i nisam obraćala pažnju na put ispred mene. Ukopala sam se u mestu od straha i stajala sam sve dok zmija nije otpuzala“, priča ova srednjoškolka.

Ona kaže da je tek kasnije saznala da je u pitanju poskok. Bliski susret sa otrovnicom  je imala u blizini marketa i trafo-stanice u Dušanovoj ulici, na delu puta kojim svakodnevno ide od svoje kuće ka školi. Deo te ulice se nalazi iznad korita rečice Ljubostinje, gde ima dosta šiblja.

Biolog Predrag Petrović objašnjava da je u valjevskom kraju najotrovnija zmija poskok i da zato svi koji borave u prirodi moraju da budu vrlo obazrivi.

„Poskoci dominiraju u valjevskom kraju i ima ih svih boja, od sive do oker boje. Poskoci vode skriven način života i sakriju se sklupčani u hladovinu, gde beže od žege, tako da ih je veoma teško uočiti. Oni znaju da se penju i na drveće, što je retko u valjevskom kraju, ali i to se dešava. Noćne su životinje, a nekoliko ujede zabeleženo je u noćnim satima. Nema ni jedne klisure ni planine u valjevskom kraju gde nema poskoka. Ima ih mnogo više nego što mi mislimo i zato je oprez veoma važan“, objašnjava Petrović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *