ponedeljak, 24. juna 2024.

Postignut sporazum o povećanju plata u „Krušiku“

Objavljeno: 20. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Predstavnici Štrajkačkog odbora i rukovodstvo vojne fabrike „Krušik“ su postigli sporazum o povećanju plata do kraja 2023. godine, kroz sedam mesečnih jednokratnih povećanja, saopšteno je iz te fabrike.

„Neto-iznos isplata se kreće od 8.000 dinara za najniže grupe složenosti do 4.000 dinara za najviše grupe složenosti. Prethodno je, u skladu sa ranije datim obećanjem, uplaćeno jednokratno povećanje povodom Uskršnjih praznika u neto-iznosu od 5.500 dinara, za najniže grupe složenosti, do 2.500 dinara za najviše grupe složenosti. Usvojenim sporazumom primat je dat finansijskoj podršci socijalno najugroženijim kategorijama“, navedeno je u saopštenju za javnost „Krušika“.

Kako se navodi, stav rukovodstva i Štrajkačkog odbora je da obe strane, zajedničkim naporima, treba da stvaraju uslove za povećanje obima realizacije ugovorenih poslova, što otvara prostor za rast zarada zaposlenih u narednom periodu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas prisustvovao svečanom otvaranju fabrike „Bizerba“ u Valjevu, je rekao da fabrika „Krušik“ nikada neće biti uništena, ali da građani Srbije treba da znaju da svaki dan u tu fabriku na posao ne dolazi skoro 500 radnika.

Predsednik Srbije, foto: Patak online

„Svaki dan 494 čoveka iz ‘Krušika’ nije na poslu, 692 u ‘Zastavi oružju’ u Kragujevcu – da li mislite da ima to ko da plati – idem tri meseca u Nemačku da radim da zaradim i to niko ne sme da kaže“, naveo je Vučić.

On je naglasio da je važno da građani znaju da je plata u Krušiku povećana za 19,3 odsto, i da u Srbiji nije bila tolika inflacija. Vučić je rekao i da će radnici živeti bolje, da će plate biti veće, ali da nema ucena.

Zaposleni u „Krušiku“ su u dva navrata održali jednočasovni štrajk upozorenja, a tražili su povećanje plata za 25 odsto u neto iznosu, što je rukovodstvo „Krušika“ ocenilo nerealnim zahtevima.

Prema informacijama sindikata, oko 1.400 radnika „Krušika“ prima platu oko 50.000 dinara, dok je prosečna plata u vojnoj fabrici 64.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *