utorak, 21. maja 2024.

Potpisano 12 sporazuma o priznanju prekršaja

Objavljeno: 11. februara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Sporazum o priznanju prekršaja počeo je da se primenjuje, a to u praksi, između ostalog, znači da oni koji priznaju da su učinili neki prekršaj mogu da dobiju manje kazne od onih koje su propisane zakonom. Na području Prekršajnog suda u Valjevu, koji daje poslednju reč, do sada je odobreno 12 sporazuma, a svi se odnose na saobraćajne prekršaje. Među njima dominiraju prekršaji zbog nedozvoljene brzine. Predsednik Prekršajnog suda Zoran Stefanović objašnjava za Patak da u slučajevima koji se odnose na prekršaje u saobraćaju policija sklapa sporazum o priznanju prekršaja sa okrivljenim, a konačnu odluku o tome da li će on biti prihvaćen ili ne donosi Prekršajni sud.

“Do sada smo prihvatili 12 sporazuma o priznanju prekršaja, dva sporazuma su odbijena, a četiri odbačena kao nedozvoljeni. Najveći broj odobrenih sporazuma odnosi se na prekoračenje dozvoljene brzine. U tom slučaju podnosilac zahteva, okrivljeni i njegov branilac sporazumevaju o visini novčane kazne, broju kaznenih poena i sporazumevaju se da su okrivljenom u slučaju nedozvoljene brzine ne izrekne zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilo”, objašnjava Stefanović.

Ove novine se primenjuju od avgusta prošle godine, a Stefanović objašnjava kakva je procedura i kome bi građani koji su napravili prekršaj prvo trebalo da se obrate. “ Po dobijanju obaveštenja da je protiv vas pokrenut prekršajni postupak, ako je saobraćajni prekršaj u pitanju, trebalo bi da se obratite Policijskoj upravi Valjevo sa zahtevom da zaključite sporazum o priznanju prekršaja. Oni će potom razmotriti da li ispunjavate uslove, a između ostalog uslov je da niste kažnjavani za isti prekršaj, a nakon toga ukoliko se napravi sporazum, on se šalje na dalje razmatranje Prekršajnom sudu koji donosi konačnu odluku”, kaže Stefanović.

Ove novine praktično znače da vozači koji naprave prekršaje mogu da dobiju kazne ispod onih koje su propisane Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Tako može da se dogoditi da u slučajevima kada je Zakon izričit i predviđa kaznu zabrane upravljanjem motornim vozilo, zahvaljujući sporazumu o priznanju vozači prođu samo sa novčanim kaznama. Kako je došlo do kolizije ova dva zakona, niko precizno nije mogao da objasni.

Cilj ove novine je da se smanji broj predmeta pred Prekršajnim sudovima, a građanima se nude određeni benefiti za prekršaje koje su napravili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *