četvrtak, 18. aprila 2024.

Predavanja o higijeni zuba po vrtićima

Objavljeno: 16. maja 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U okviru Nedelje zdravlja usta i zuba u toku su prijemčiva predavanja u vrtićima koja realizuje tim Doma zdravlja (Stomatologija i Patronaža), Crvenog krsta i Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u saradnji sa Predškolskom ustanovom i uz podršku Grada Valjeva. Radionice o higijeni zuba i pravilnoj ishrani za najmlađe održana su već u obdaništima Zvončić, Mihailo Stupar, Kolibri, Pinokio, Bambi i Hajdi. Danas su na redu Vidra i Bubamara, a Naša radost i Pčelica u petak. Predavanje o zdravlju zuba biće održano i sutra u OŠ „Miloš Marković“ Donje Leskovice.

Predavanja za decu u vrtićima veoma su prilagođena njihovom uzrastu i usmeravaju ih na osnovna pravila higijene usta i zuba: redovno i pravilno pranje zuba; pravilnu ishranu koja podrazumeva umereno korišćenje slatkiša i redovno konzumiranje voća i povrća; kontrolu zuba od strane roditelja i stomatologa itd. Stomatolozi koriste i maketu vilice na kojoj pokazuju kako se najbolje peru zubi od ostatak hrane. Mališani su vrlo aktivno učestvovali u razgovoru u svim vrtićima.

Završna manifestacija Nedelje zdravlja usta i zuba biće održana 23. maja od 10 časova u obdaništu „Vidra“. Uz prigodan program biće dodeljene nagrade na tradicionalnom konkursu za najbolje likovne i literarne radove dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola. Najuspešniji radovi se biraju na okružnom nivou u organizaciji instituta i zavoda za javno zdravlje i dostavljaju Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, koji proglašava najbolje radove na republičkom nivou. Ovogodišnji slogan je „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta“, a cilj kampanje je poboljšanje zdravlja usta i zuba kod dece i stvaranje navika održavanja pravilne higijene zuba.

U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije procenat šestogodišnjaka koji imaju karijes varira od  20-90 odsto u zavisnosti od zemlje. U svetu 60-90 odsto školske dece i blizu 100 procenata odraslog stanovništva ima zubni kvar. Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku 2013. godine, samo 8,3 procenata stanovnika Srbije starijeg od 25 godina ima sve svoje zube, a manje od polovine (45,6%) stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *