subota, 20. aprila 2024.

Predavanje o zaštiti zdravlja žena i polno prenosivim bolestima

Objavljeno: 27. aprila 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Predavanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja žena i polno prenosivim bolestima, studentima Visoke poslovne škole strukovnih studija održali su dr Duško Antonić, ginekolog, i Aleksandar Tomić, predstavnik Crvenog krsta i JAZAS-a. Govoreći o prvoj temi, dr Duško Antonić, lekar dispanzera za žene u valjevskom Domu zdravlja, istakao je važnost redovnih zdravstvenih kontrola reproduktivnih organa.

On je istakao da Dom zdravlja već nekoliko godina unazad sprovodi program skrininga grlića materice na području grada, ali da se, na žalost, odziv pacijentkinja kreće od 25 do 30 procenata, dok su standardi skrininga u razvijenim evropskim zemljama, na osnovu čega se smatra da je on uspeo, preko 70 odsto. Dr Antonić je ponovio da su preventiva, nerizično ponašanje i redovne godišnje kontrole u polnoj zrelosti, praktično najsigurniji način da svaka devojka i žena zaštite svoje reproduktivno zdravlje od tumorskih promena ili polno prenosivih bolesti.

Aleksandar Tomić je podsetio na edukativne akcije koje Crveni krst i JAZAS kontinuirano sprovode već godinama, posebno ukazujući na činjenicu da je mlađa populacija, bez obzira na dostupnost svih informacija o najtežim polno prenosivim bolestima kao što je HIV, podložna rizičnom ponašanju. Zbog toga, najveći deo svog predavanja posvetio je najsigurnijoj zaštiti od HIV-a i ostalih polno prenosivih bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *