petak, 12. aprila 2024.

Predstava „Šuplji kamen“

Objavljeno: 27. novembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom Centru za kulturu 2. decembra od 20 časova biće izvedena predstava „Šuplji kamen“ Nikolaja Koljade, u režiji Tatjane Mandić Rigonat. U predstavi beogradske Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ igraju: Branka Petrić, Ljiljana Stjepanović, Rada Đuričin, Milan Lane Gutović i Katarina Marković. Karte po ceni od 700 i 600 dinara su već u prodaji na blagajni Centra za kukturu.

„Šuplji kamen“ je drama čežnje, neprolazne čežnje za čudesnim koje se krije u ljubavi, u potrebi da volimo i budemo voljeni. Nikolaj Koljada piše razgranatu, bujnu komediju „Šuplji kamen“ u kojoj se, na jednom od njenih nivoa, poigrava sa motivima i likovima iz Čehovljeve drame „Tri sestre“. Samo za razliku od likova Olge, Irine, Maše, koje su mlade, u Koljadinom delu svi likovi, osim Natalije, su u trećem dobu. U penziji su. Galina Sergejevna i Vera Sergejevna, su bivše nastavnice književnosti i maternjeg jezika, Larisa Sergejevna je bivša nastavnica fizike, a Igor Petrovičje bivši violinista u operi.

O čemu misle, šta osećaju, čemu se nadaju? Donose li godine neku višu mudrost? Izoštravaju li godine naše karaktere? Ili sa godinama sve gasne? Šta su godine uopšte u našim životima? Šta reč starost označava? Šta je mladost? Šta dušu čini živom, a šta je ubija? Kakva je uloga mašte, poezije, sveta čudesnog, u našim životima? Može li se živeti punim životom i u penziji? Šta je punoća života, a šta praznina? Sva ta pitanja kruže po neočekivanim putanjama i kristališu se u metaforičnoj priči o „Šupljem kamenu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *