ponedeljak, 26. februara 2024.

Premijera filma „Arijus Van Tinhoven, valjevski Holandjanin“

Objavljeno: 13. februara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dokumentarni film novinara Slobodana Rakovića „Arijus Van Tinhoven, valjevski Holandjanin“ biće prikazan premijerno večeras u terminima od 18 i 19.30 časova u novootvorenom bioskupu „85“  u Centru za kulturu. Ulaz je slobodan. Holanđanin dr Arijus van Tinhoven bio je jedan od najpoznatijih lekara-heroja tokom Velikog rata. Postao je čuven kao ratni hirurg u Srbiji u balkanskim ratovima i kao šef Hirurškog odeljenja Vojne bolnice u Valjevu u Velikom ratu.

„ Sve sanitetske vojne misije imale su svoje bolnice ili ekipe u Valjevu, borile su se za život svakog čoveka, bez obzira na uniformu, naciju i veru.  Lekar, ratni hirurg, Holanđanin iz Haga, došao je u Srbiju 1912. godine, ubrzo po izbijanju srpsko-turskog rata, kao predvodnik dobrovoljne medicinske misije. Doneo je tada rendgenski aparat, koji je po odlasku ostavio valjevskoj bolnici na korišćenje. Za njega kao lekara veoma je bilo značajno iskustvo s ratnim povredama. Kod Arijusa van Tinhovena bila je prisutna i izvesna doza avanturizma, ali i emocija, jer se zabavljao s medicinskom sestrom koja je bila u humanitarnoj misiji u Srbiji i s kojom se kasnije venčao“, kaže autor filma Slobodan Raković.

Dokumentarni film traje 50 minuta, o Arijusu govore profesor dr Aleksandar Nedok, profesor dr Mile Ignjatović, Velibor Vidić i profesor dr Jelica Novaković Lopušina, koja se, prevodeći dnevnike holandskog lekara, veoma dobro upoznala s njegovim radom. Film je snimljen na autentičnim mestima na kojima je za vreme ratova boravio Arijus van Tinhoven.

Arijusa igra beogradski glumac Janko Cekić, sestru Dehrote Valjevka Tamara Tijanić, direktor fotografije je Strahinja Pavlović, a muziku je uradio Miloš Smiljanić. Realizaciju filma omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Valjevo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *