četvrtak, 18. jula 2024.

Probni popis stanovništva u pojedinim delovima Valjeva i Uba

Objavljeno: 1. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava, koji od danas do 30. aprila sprovodi Republički zavod za statistiku, u Kolubarskom okrugu  će obuhvatiti izbrane delove Valjeva i Uba. Popis je organizovan u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu i opštini u Srbiji. U Valjevu su za probni popis izabrane dve lokacije centar grada i Beloševac.

U užem centru Valjeva obuhvaćena su domaćinstva i stanovi leve i desne strane u Ulici Vuka Karadžića na potezu od Ulice Karađorđeve do Pantićeve, desna strana Ulice vojvode Mišića u delu od Ulice Karađorđeve do Pantićeve, kao i deo Patićeve ulice od raskrsnice sa Ulicom vojvode Mišića do Vuka Karadžića. U narednim danima popisivači će obići i stanare u stambenoj zgradi na uglu ulica Pantićeve i Vuka Karadžića kao i domaćinstva i stanove koji se nalaze na levoj strani Karađorđeve ulice na potezu od Ulice Vuka Karadžića do Vlade Danilovića. Što se tiče teritorije Uba probni popis će biti sproveden u delu same varošice i u selu Trlić.

“Tokom popisa prikupljaće se informacije o stanovništvu – domaćinstvima, stanovima, ekonomskim i migratornim pitanjima, a deo njih će se ticati i osoba sa invaliditetom.Po prvi put su uvedena pitanja o funkionisanju i socijalnoj integrisanosti. Građani će odgovarati i na pitanja koja se tiču uslova stanovanja, u kakvoj sredini žive, ko živi u domaćinstvu, da li zgrada ima lift, na kom je spratu stan, da li su zaposleni ili nisu. Na neka od pitanja kao što je nacionalna pripadnost ili veroisposvest nisu u obavezi da odgovore. Na ovaj način dobićemo skup obeležja koji može biti višestruko koristan u mnogim oblastima“, objašnjava načelnik Odeljenja statistike u Valjevu Branko Josipović.

Za razliku od dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitinka sada su uvedene dve nove metode: samopopisivanje putem internet i tu mogućnost će imati grđani Beograda, Novog Sada i Niša i popunjavanje elektronskih upitnika pomoću laptopa.

“Ovo je prvi put da u popisu nećemo koristiti papir i mape u obliku u kojem su korišćene u popisu od pre deset godina jer je sve digitalizovano. Prednost ovakvog načina popisa podataka je u tome što će popisivač istog dana slati podatke u bazu Republičkog zavoda za statistiku što znači brži način obrade podataka. U Kolubarskom okrugu četiri popisivača će prikupljati podatke pomoću prenosivih računara u Valjevu i Ubu na izabranim popisnim krugovima“, kaže Josipović.

Prema planu Republičkog zavoda za statistiku sveobuhvatan popis stanovništva u Srbiji biće sproveden u aprilu 2021. godine, a u jesen iste godine, počinje popis poljoprivrede.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *