petak, 12. aprila 2024.

Proglašena vanredna situacija na delu teritorije Valjeva

Objavljeno: 27. jula 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Sednica Štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović održana je juče popodne. Na sednici je doneta odluka da se vanredna situacija proglasi na delu teritorije grada Valjeva.
Vanredna situacija je proglašena pošto je zbog intenzivnih padavina tokom jula meseca pričinjena znatna materijalna šteta u nekoliko mesnih zajednica na teritoriji grada Valjeva. Proglašena je vanredna situacija u naseljenim mestima: Brezovice, Bačevci, Suvodanje, Rebelj i Belići.
Oštećeni su uglavnom opštinski putevi usled čega se saobraćaj odvija otežano, dok je u nekim mestima potpuno obustavljen. Saobraćaj dodatno otežava voda koja je prisutna na samom putu ali i nanosi mulja u zoni puta. Pored toga, prisutne su i rupe i kanali koji su se otvorili usled bujica vode duž trase puta.
Na sednici Štaba za vanredne situacije su doneti zaključci da se za radove na otklanjanju posledica pričinjenih elementarnom nepogodom- poplavom na opštinskim putevima, angažuje „Ingrap-omni“. Ovo preduzeće će sprovesti radove na otklanjanju posledica, u skladu sa tehničkom specifikacijom koju za svaki putni pravac priprema Odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu i po pojedinačnim cenama ugovorenim u postupku javne nabavke za istovrsne radove.
Gradonačelnik je rekao da je vanredna situacija proglašena u pet naseljenih mesta i mesnih zajednica. “U Brezovicama, tj. zaseoku Stošići oštećeno je oko 500 metara puta i dva propusta, dok je u zaseoku Petrovići oštećeno oko 300 metara puta i tri cevasta propusta. U mesnoj zajednici Bačevci (zaseoku Kninovci) još uvek nije moguće tačno utvrditi u kolikoj dužini će se vršiti popravka puta zbog velikog odrona koji na tom mestu postoji“, rekao je gradonačelnik i dodao da je kod Birčanskog groblja oštećen put u dužini od jednog kilometra, dok je u Bebića luci oštećeno oko 4 kilometra puta, koliko i u selu Belići. Gradonačelnik je istakao i da su na teritoriji celog sela Belići oštećeni putevi te da su oni u potpunosti neprohodni zbog čega se u ovom trenutku koriste alternativni pravci.
Na sednici Štaba za vanredne situacije ocenjeno je da se radovi na sanaciji najugroženijih putnih pravaca mogu finansirati iz stalne budžetske rezerve. Gradonačelnik je rekao i da je za izvođača radova izabrano preduzeće „Ingrap-omni“ koje već od danas počinje sa radovima na sanaciji ovih saobraćajnica i dodao da će nadležni organi stalno pratiti radove na oštećenim delovima puta. Prema njegovim rečima ovi radovi bi trebalo da budu završeni u narednih 15 dana.
Pored naseljenih mesta u kojima je proglašena vanredna situacija, znatna oštećenja pretrpela su i druga mesta kao što su Vujinovača, Veselinovac, Žabari, Prijezdić i dr. U ovim selima sanacija puteva će se izvoditi uz pomoć sredstava koja su opredeljena za redovno održavanje makadamskih puteva kako bi se doveli u zadovoljavajuće stanje.
Što se tiče podataka o stvarnoj šteti, gradonačelnik kaže da oni za sada ne postoje, ali zaključak sa sednice Štaba za vanredne situacije govori da će kompletna oštećenja moći da se saniraju uz pomoć stalne budžetske rezerve, tj. iznosa od 11,3 miliona dinara koliko stoji na raspolaganju.
Gradonačelnik je rekao i da će proglašena vanredna situacija biti na snazi sve dok se u potpunosti ne otklone posledice velikih padavina. “Onog trenutka kada se otklone posledice odluka o proglašenju vanredne situacije biće stavljena van snage i krenuće se u dalje redovno održavanje makadamskih puteva”, rekao je gradonačelnik, dr Slobodan Gvozdenović, koji je ujedno i Komandant Štaba za vanredne situacije.

 

Kabinet gradonačelnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *