subota, 20. aprila 2024.

Projekti Grada sa EBRD smanjuju aerozagađenje

Objavljeno: 15. juna 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Projekti predviđeni za realizaciju u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obezbediće veću energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja i značajnu uštedu ne samo u budžetu grada Valjeva, već i u kućnim budžetima građana, saopšteno je iz Gradske uprave.

To je rečeno prilikom predstavljanja projekata od strane predstavnika EBRD-a i grada Valjeva, a o značaju ovakvih projekata za Valjevo govorili su gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, član Gradskog veća Nikola Popović i direktor JKP „Toplana- Valjevo“ Zoran Stepanović.

Projekat se sastoji od nekoliko projekata koji se preko sistema daljinskog grejanja JKP „Toplana“ povezuju u jednu celinu.

„Veoma sam zadovoljan da Valjevo bude jedan od prvih gradova u Srbiji koji će realizovati projekte koji će uštedeti energiju i smanjiti troškove grejanja. Pre svega je važno da se ukine mazut kao pogonsko gorivo, što smo već jednim delom i uradili u Toplani, s obzirom da koristimo tečni gas. Da se poboljša energetska efikasnost stambenih objekata, što je jedan veliki zadatak, s obzirom da u Valjevu imamo 614 stambenih objekata kolektivnog stanovanja, a mnogima treba ne samo da se poboljša energetska efikasnost, već i da se rekonstruišu i renoviraju fasade”, rekao je Gvozdenović.

Član Gradskog veća Nikola Popović je predstavio ova tri projekta, procenjene investicije od 13 miliona evra.

„Već više od 12 meseci razmatramo razne projekte i u kontaktu sa EBRD došli smo do nekoliko projekata, koje ćemo kandidovati za realizaciju u narednom periodu. Ono osnovno sa čime smo krenuli je gradska Toplana, da maksimalno racionalizujemo rad, snizimo troškove, poboljšamo efikasnost, da bismo u narednom periodu to iskoristili da dođe do smanjenja cena i drugih pogodnosti za korisnike i da bi imali benefite da pređu sa individualnih ložišta na sistem daljinskog grejanja. Ovi projekti i direktno utiču na smanjenje aerozagađenja, ali i indirektno sa priključenjem novih korisnika kojima će se obezbediti novi uslovi“, rekao je Popović.

3 komentara na “Projekti Grada sa EBRD smanjuju aerozagađenje

  1. Valjevo sada ima mogućnost da kroz projekte energetske efikasnosti utiče na rešavanje aerozagađenja koji predstavlja problem već nekoliko godina unazad.

    1

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *