nedelja, 21. aprila 2024.

Puni oglasi poziva za berače, ali odziv nikad lošiji

Objavljeno: 15. juna 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Po oglasima i na društvenim mrežama već se traže radnici za branje malina čija sezona berbe počinje za desetak dana, na ovom poslu moguće je zaraditi čak i 90.000 dinara za mesec dana, ali malinari se žale da se suočavaju sa deficitom radne snage.

Uz obezbeđen smešta i tri obroka, beračima se nudi i dnevnica od 2.500 do 3.000 dinara, što bi za mesec dana rada u malinjaku donelo dobru platu do čak 90.000 dinara. Međutim, deo malinara koji je dao oglase tvrdi da i pored takvih uslova teško dolaze do radnika.

“Tražim berače koji znaju i hoće, a ne neradnike koji bi da se sunčaju u malinjaku” – jedan je od takvih oglasa koji je postao viralan na društvenim mrežama, a kojeg je objavio malinar iz Pecke kod Osečine koji na svom imanju malinu gaji na oko 80 ari.

“Deset dana je taj oglas na Fejsbuku i za deset dana od ne znam koliko poziva uspeo sam da dođem do dve žene, obe po 60 godina iz sela oko Valjeva, koje stvarno znaju šta je malina i berba. A koliko sam imao poziva onih koji misle da je to izlet ili traže da budu dovoženi od svog mesta i uveče vraćani kući, to i ne brojim! Nije ovo posao za svakoga, shvatam da je muka provesti više od 10 sati u jari i u trnju za koje treba da nabereš 60 kilograma, ali ne razumem da se mnogo mladih žali da nema para, zdravi su i pravi, a neće da se potrude da nauče”, kaže on.

Kako dodaje, ranijih godina je berače imao čak i iz Bosne, a sada “mora da vodi računa kome će dati dnevnicu od 2.500 dinara, tri obroka i smeštaj”.

Da je deficit berača potvrđuje i Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine Srbije, iako, kako kaže, “uslovi za ovu vrstu sezonskih radnika u smislu plaćanja nikad nisu bili bolji, iako je malina nikad lošija”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *