četvrtak, 25. jula 2024.

Protest zbog azilanata

Objavljeno: 21. januara 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Zbog dolaska 30 azilanata u privatnu kuću u Gornjoj Toplici, meštani najavljuju protest i blokadu puta Mionica-Ljig. Kako je agenciji Beta reklo nekoliko meštana Gornje Toplice i obližnje Banje Vrujci, 30 azilanata smešteno je u jednu privatnu kuću pored puta Toplica-Vrujci, iako ima mesta u Prihvatnom centru u Bogovađi. Taj meštanin je izdao kuću Komesarijatu za izbeglice po ugovoru sličnom onom iz sela Vračević u lajkovačkoj opštini, gde su bili azilanti iz Azije i Afrike za koje tada nije bilo mesta u Bogovađi i Banji Koviljači.

Meštani su uputili apel lokalnoj vlasti Mionice i državnim organima Srbije da „zaustave dalji dolazak azilanata, jer se radi o turističkom mestu koje ne sme biti pretvoreno u centar za azilante“. „Lokalna vlast pravda sebe i pere ruke tako što tvrdi da nije umešana. Podatak iz UNHCR upućuje na to da Policijska uprava u Valjevu ne može upućivati azilante na druge destinacije ako ima mesta u Prihvatnom centru, a u Bogovađi trenutno ima 80 slobodnih mesta“, rekla je meštanka Radmila Krstić.

Ranije je objavljeno da mesta za smeštaj azilanata ima i u novootvorenim centrima u Sjenici i Tutinu, gde su tražioci azila za koje nije bilo mesta u Bogovađi i Banji Koviljači. Zbog dolaska 30 azilanata u Gornjoj Toplici, meštani su za sutra najavili protest.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *