subota, 13. jula 2024.

Psihološka podrška u Centru za vantelesnu oplodnju

Objavljeno: 10. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od jula ove godine ponovo će biti dostupno psihološko savetovanje u okviru Centra za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice, za osobe i parove koji imaju problem sa začećem.

Čini se da je problem neplodnosti tema o kojoj se još uvek otvoreno ne razgovara. Sa druge strane, par koji nema dece stiče utisak da je njegov problem javan, da su svi u njega upućeni i da svi sa jednakim pravom postavljaju pitanje o dolasku deteta, odnosno unučeta.  Za one koji su se susreli sa problemom bračnog infertiliteta stvar je daleko kompleksnija i direktno utiče na život para.

Zabrinjavajuća je činjenica da je za mnoge još uvek sramota da govore na ovu temu i da se obrate za stručnu pomoć. Međutim, od ključne važnosti za parove koji su krenuli u postupak vantelesne oplodnje je da dobiju sveobuhvatnu podršku da bi taj postupak doživeli na što prirodniji način.

Dr Branko Budimirović

„Parovima koji se obrate našem Centru pristupamo sa puno pažnje. Svaki od njih ima svoju priču i deo te priče deli sa nama. Trudimo se da u celom postupku budemo maksimalna medicinska, ali i ljudska podrška, da ih ohrabrimo, saslušamo i motivišemo. Često se srećemo sa suzama radosnicama, ali i sa suzama razočaranja. Nekada parovi posle neuspelog, odlažu novi pokušaj i po nekoliko godina, baš zbog straha od ishoda i novog neuspeha. Zato mislimo da je psihološka podrška vrlo važna. Na početku rada Centra, psihološko savetovanje bilo je sastavni deo našeg programa i naši parovi su odlično reagovali na njega. Zbog tehničkih razloga, u jednom dužem periodu nismo mogli da ga sprovodimo, ali sada ponovo pokrećemo taj program u saradnji sa Milenom Maksimović, jednom od naših dugogodišnjih saradnika i vrhunskih stručnjaka“, kaže dr Branko Budimirović, subspecijalista za infertilitet.

Zainteresovani parovi će imati nekoliko susreta sa psihologom.

„ To znači od prvih konsultacija do faze posle embriotransfera, a sve sa ciljem da im se pomogne da se lakše nose sa psihosocijalnim posledicama neplodnosti, da se odgovori na vanredne potrebe parova  u ovoj specifičnoj životnoj situaciji u kojoj se suočavaju sa problemom neplodnosti, pripremom za VTO i sa ishodima procesa“, kaže Milena Maksimović, specijalista medicinske psihologije, porodični savetnik.

Svim parovima, koji budu došli u Opštu bolnicu Valjevo, u Centar, na postupak vantelesne oplodnje, biće ponuđena besplatna konsultacija i rad sa psihologom. Ova inicijativa trajaće godinu dana i biće realizovana zahvaljujućii projektu “Rotary za porodicu” koji, pored psihološke radionice, Centru za VTO Opšte bolnice Valjevo, donira i vrednu opremu početkom jula.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *