region

Puno posla, a nedovoljno vatrogasaca

VALJEVO- Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice na području Valjeva, Uba, Mionice, Lajkovca, Ljiga i Osečine intervenisali su tokom prošle godine 627 puta, a u požarima su život izgubile dve osobe, dok se služba suočava sa problemom nedovoljnog broja vatrogasaca. U prošloj godini vatrogasci su 304 puta na gašenju požara na otvorenom prostoru i 254 na građevinskim objektima. U prva dva meseca ove godine intervenisali su 114 puta, što je za tri intervencije više nego u istom period prošle godine. Od početka ove godine ugasili su 95 požara od kojih 38 na otvorenom prostoru, dok je u januaru i februaru 2018. godine gasili 32 požara na otvorenom i 68 na građevinskim objektima.

Kako objašnjava Mile Nikolić, komandir Vatrogasno spasilačke jedinice u Valjevu, nekoliko lepih dana na početku ove godine dovelo je do toga da je počelo spaljivanje obala pa je zbog toga bilo dosta intervencija odnosno gašenja požara.

”Što se tiče prošle godine do septembra smo bili relativno mirni, ali u septembru i oktobru kada je počela berba kukuruza i spaljivanje biljnih ostataka beleži se povećan broj požara, pa je dnevno bilo i po 10-ak intervencija na gašenju požara u okrugu. Svi požari bili su na njivama gde su prilikom pripreme zemljišta za jesenje oranje proizvođači čistili oranice od ostataka kukuruza, a to se najlakše rešava paljenjem. Na taj način su najčešće i izazvani požari koji su se zatim širili na obližnje parcele ”, kaže Nikolić.

Mile Nikolić, foto: Patak online

Najveći broj požara na njivama zabeležen je na području Lajkovca i Uba. Prema rečima Nikolića, u zajedničkoj akciji Odeljenja za vanredne situacije i poljoprivredne inspekcije za Kolubarski okrug, tokom septembra, oktobra i novembra prošle godine, zbog spaljivanja biljnih ostataka inspekcija je protiv određenog broja građana podnela prekršajne prijave.

”Tokom prošle godine bilo je požara i na stambenim objektima i najčešće su goreli dimnjaci, ali nije bilo požara sa velikom materijalnom štetom. U požaru koji je izbio u jednoj kući u Dušanovoj ulici u Valjevu vatrogasci su spasili starijeg muškarca, a u februaru ove godine naša ekipa sa ekipom Hitne pomoći Doma zdravlja evakuisala je zavejanog muškarca iz Brezovica do bolnice”, rekao je komandir Vatrogasno spasilačke jedinice u Valjevu.

U šest odeljenja Vatrogasno spasilačke jedinice, koliko ih ima u okrugu, trenutno je angažovano 86 vatrogasaca. Krajem aprila i početkom maja u Valjevu će početi da radi pet vatrogasaca koji se trenutno nalaze na obuci.

” Da bi mogli još kvalitetnije da funkcionišemo nama je potrebno još 10-ak vatrogasaca što bi bilo na zadovoljavajućem nivou. Na Ubu je potrebno još najmanje tri vatrogasca, dok na Divčibarama bi trebalo da bude osam, a trenutno ih je četorica, ali i samo sedište u Valjevu nema dovoljno ljudi ”, kaže  Nikolić. On dodaje da očekuje da će tokom godine u okrug biti raspoređeno još vatrogasaca pošto bi ove godine na nivou Srbije trebalo da bude primljeno 200 ljudi.

 

 

1 komentar na “Puno posla, a nedovoljno vatrogasaca

  1. Pingback: Puno posla, a nedovoljno vatrogasaca | Sindikat vatrogasaca Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *