nedelja, 23. juna 2024.

Radnici “Gorenja” najavljuju štrajk

Objavljeno: 26. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Proizvodnja, foto: Patak online
Proizvodnja, foto: Patak online

VALJEVO – Sindikat “Gorenja” najavio je da će radnici početi štrajk ukoliko im u roku od 24 sata ne budu ispunjena tri zahteva. Radnici traće isplatu regresa od 24.000 dinara pred letnji godišnji odmor, zatim da “isplata za zaposlene sa najnižim primanjima iznosi najmanje 45.000 dinara neto na mesečnom nivou i da sva ostala primanje povećaju linearno svim zaposlenima”. Ovi zahtevi su postavljeni na oglasnoj tabli “Gorenja”, a sindikat je rukovodstvu kompanije dao rok od 24 sata da se izjasni o njihovim zahtevima, a ukoliko ne budu pozitivno rešeni, biće organizovan štrajk.

Sindikat “Gorenja” je najpre izašao sa zahtevom za isplatu regresa od 24.000 dinara, navodeći da zaposleni u slovenačkoj kompaniji “Gorenja” u Valjevu imaju najniže zarade u regionu. Oni smatraju da “loše poslovanje i pad prodaje dolaze zbog lošeg rukovodstva koje se svojim silnim platama, službenim automobilima i ostalim nepotrebnim troškovima bahati i razmeće”.

“Upravni odbor “Gorenja” sam sebi dodeljuje nagradu od 567.000 evra, što iznosi polovinu dobiti kompanije za prošlu godinu, koju deli samo pet ljudi. U kompaniji ima 120 direktora, što iznosi 120 plata, dnevnica i premija, svaki od tih direktora ima službeni automobil koji vredi 30.000 evra i menja se na svake tri godine! Svi nabrojani ne plaćaju ne plaćaju troškove svog života, već se to čini iz sredstava kompanije”, stoji u objavi sindikata “Gorenja” kojom se najavljuje štrajk upozorenja.

U odgovoru na prvi zahtev menadžment slovenačke kompanije je radnicima ponudio isplatu regresa od 7.000 dinara, “jer programom poslovanja za 2018. godinu nije predviđeno takvo izdvajanje”.

“Neophodno je smiriti strasti  s obzirom na činjenicu da se “Gorenje” trenutno nalazi u fazi preuzimanja od strane grupe ‘Hajsens’ iz Kine. Nepromišljeni potezi usijanih glava veoma lako mogu sa ugroze planove i izazovu ozbiljne dugoročne posledice za fabriku i zaposlene. U našem zajedničkom interesu je da u Srbiji uspostavimo kvalitetan socijalni dijalog, prvi korak je dogovor oko isplate regresa, a drugi potpisivanje kolektivnog ugovora kojim se definišu pravila rada i prava zaposlenih”,  stoji u saopštenju koje je potpisao direktor “Gorenja” u Valjevu Simon Kumer.

Nakon zahteva za isplatu regresa, radnici “Gorenja” su izašli sa novim zahtevima i rok da na njih odgovori rukovodstvo fabrike je 24 sata. U suprotnom, ako zahtevi ne budu ispunjeni, sindikalci kažu da će proizvodnja u valjevskoj fabrici rashladnih uređaja biti obustavljena. Radnici “Gorenja” kratko su štrajkovali i prošlog leta, a štrajk je prekinut nakon što su dobili povećanje plate za 4.000 dinara. Fabrika rashladnih uređaja “Gorenje” je u Valjevu otvorena pre 12 godine, uz državne subvencije, a u njoj radi 1.500 ljudi, od toga čak 1.200 u proizvodnji.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *