petak, 23. februara 2024.

Rekordna proizvodnja u valjevskom „Krušiku“

Objavljeno: 20. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski „Krušik“ završio je prošlu godinu sa rekordnom proizvodnjom u poslednjih 80 godina, koliko ova vojna fabrika postoji. Iako mnogi nisu verovali da „Krušik“ može da „prestigne“ poslovne rezultate iz „zlatnih“ osamdesetih godina prošlog veka, to se prvo dogodilo u 2017. godini, koja je bila više nego uspešna za valjevsku Holding korporaciju, a zatim i u 2018., kada su postignuti još bolji rezultati u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je objavljeno u „Krušikovom“ biltenu, prošle godine vojna fabrika je izvezla robu vrednu skoro 87 miliona dolara, što je za 13 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Pored toga, u prošloj godini ugovoreni su novi poslovi. Vrednost novih ugovora je dostigao 98 miliona dolara, što je povećanje za 62 odsto u odnosu na 2017. godinu, dok su ugovoreni poslovi za ovu godinu dostigli 126 miliona dolara. Tokom prošle godine najtraženiji je bio program nevođenih raketa i razornih mina raznih kalibara.

Kako je objavljeno, u ovoj godini prioritet će, pored povećanja proizvodnje, biti i smanjenje troškova. Tokome ove godine, od značajnijih investicija, planirano je zaokriživanje pratećih objekata uz novu „Kapislanu“, koja bi trebalo da počne da radi u najskorije vreme.

Pored toga, Vlada Srbije je donela odluku o konverziji dugova državnih preduzeća, među kojima je i „Krušik“, tako da će biti ukinuta blokada računa fabrike, a dugovi prema PIO i drugim državnim fondovima biće pretvoreni u državni kapital.

Na čelu valjevskog „Krušika“ je od 2014.  do početka decembra prošle godine bio Mladen Petković, a „nasledio“ ga je Vladan Lukić, koji je sa mesta direktora za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju unapređen za direktora vojne fabrike u Valjevu, koja trenutno zapošljava oko 3.200 radnika.

 

 

 

18 komentara na “Rekordna proizvodnja u valjevskom „Krušiku“

 1. Rekordna proizvodnja, spektakularni rezultati, a novca nigde?!? U godini sa kojom se toliko dičite možete li reći koliko je koperanata naplatu višemesečnih potraživanja potražilo sudskim putem? Kakvo je pravo i realno stanje u fabrici?! Pustite ove bajke i PR tekstove. Može Krušik da izveze robe u vrednosti od 500 miliona dolara, ali dzabe kada robu prodaje privilegovanim privatnim firmama bliskim vladajucoj garnuturi po cenama van svake ekonomske logike.

  7

  1
 2. Da li je moguce ovoliko neznanje ili se sve svodi na jeftin marketing? Pa nije milion dolara isto i uporedivo sada i 1988.godine!? Pa samo ako se u obracun ukljuci inflacijski faktor, bez svih ostalih faktora, na primer 87 miliona iz 1988.godine „danas“ u 2018.godini vredi najmanje 185 miliona dolara. Ne porede se babe i devojke 🙂 A i ako su takvi rekordi i rezultati postiguti u poslednje 2 godine „na papiru“ gde su novci i svi benefiti? Valjevo se gradilo i izgradilo za vreme „zlatnih osamdesetih“ dok je Krusik radio, a sada ne moze da servisira obaveze prema dobavljacima i drzavi mesecima i godinama… Jeftin marketing pa ko proguta…

  4

  1
  1. E moj druze koliko si ili neobavešten ili maliciozan. Ostav @Majore… Kada već koristis racunar i internet ukucaj u tražilicu ime prethodnog direktora, pronaći ćeš istraživanje BIRN-a pa zaključi ko je i koliko napuno džepove. A i novi direktor nema stranke, a ni boje koje nije promenio. Porediti zlatne godine Krušika od 1984-1986. sa ovim stanjem sada, apsolutno je nepoznavanje stvari, šarlatanstvo i bagatelni marketing. A u ovoj državi sve se i svelo na jaftin i agresivan marketing i spin, populističke izjave za široke mase pa i ne iznenađuje i ista mantra po pitanju Krušika. Da Bog da „žuti“ ne prešli cenzus više ikad, a i da ista sudbina zadesi i ove „crne“…
   Svako dobro @Majore

   5

   1
 3. Šetam petkom, hoćeš li i ti večeras ili u tom terminu gledaš fatamorganu na Pinku kako živimo kao u Švajcarskoj i kako nas ceo svet mrzi?!?
  Druže previše si ostrašćen, a sa takvima svaki pokušaj argumentovaog razgovora i duskusije je uzaludan. Ovo je moja poslednja poruka.
  Svako dobro @Major. Prijatno…

  5

  1
 4. Svi koji su radili a i ovi koji rde trenutno znaju da je ovo fasa.Porediti godine kada je Krusik napravio Kolubaru 2.Individualne kuce,krediti zaposlenima,grand,beli most….Sta ovi sada rade?Nisu u stanju da naprave WC da narod u gornjem delu ima gde da vrsi nuzdu.Gde je povrsinska zastita.Rusevine stoje 20 godina.Dugovi kooperantima,PIO fondu SRAMOTA.

  6

  4
  1. Ja sam radio u Krusiku i znam sta pricam,pisem.Mislim da si ti video Krusik samo sa duplih traka.Moja porodica ima 170 godina staza u Krusiku.

   5

   2
 5. Pa koliko vas je radilo kad imate 170 godina staza ?
  Jel Krušik tvoja porodična firma ?
  Ili kao pripadnik bivšeg rezima moraš da lupetaš po zadatku

  3

  4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *