petak, 14. juna 2024.

“Rodi se na lepom mestu”

Objavljeno: 31. avgusta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Grupa građana okupljena u udruženju “Rodi se na lepom mestu” pokrenula je akciju za nabavku kliničkog ultrazvučnog aparata za ginekologiju valjevske bolnice, koji služi za rano otkrivanje anomalija, a čija vrednost je oko 70.000 evra. U valjevskoj bolnici se godišnje porodi oko 1.300 žena iz Kolubarskog okruga, a one čija trudnoća to zahteva, su prinuđene da na ekspertski ultrazvuk odlaze u Beograd ili u privatne klinike. Zbog tog je pokrenuta ova akcija koju je podržao Grad Valjevo.

U okviru ove akcije u Službi ginekologije upriličen je demo prikaz i mini obuka zaposlenih na dva aparata najnovije generacije zahvaljujući Dragoljubu Pavloviću koji je poreklom iz ovih krajeva, a sve aktivnosti udruženja “Rodi se na lepom mestu” će biti usmerene na prikupljanje sredstava da se upravo ovakakv jedan uređaj nađe u službi za trudnice Kolubarskog okruga, saopšteno je iz valjevske bolnice.

“Stigla su nam dva izuzetna aparata na probni demo rad i nadam se da će jedan i ostati u našoj službi za potrebe naših žena i naše dece. Ovo su dva aparata najmodernije generacije. Aparat više srednje klase sa 4D sondom je aparat o kome smo maštali godinama i on će nam pomoći da radimo ekspertski ultrazvuk, koji će nam pomoći da i najfinije anomalije uočimo na vreme i na taj način pomognemo našim ženama i njihovim bebama. Tom uslugom činimo svim budućim majkama, da ne moraju da zbog takvog nalaza putuju za Beoograd ili neke druge ustanove i da sve to što treba možemo da uradimo kod nas u našoj ustanovi. Dugo vremena nismo imali konkurentan aparat i mislim da je zaista vreme da bolnica bude ta koja će biti vodeća u jednom gradu što se tiče pružanja ginekoloških usluga, jer zna se, na kraju, kada dođe vreme porođaj,a sve pacijentkinje moraju završiti kod nas. Prezadovoljan sam što je i gradonačelnik koji je i sam ginekolog stao iza ove ideje i nadam se da ćemo uz njegovu pomoć i svih ostalih ljudi dobre volje iz ovog regiona uspeti”,  rekao je dr Nenad Dimitrijević, načelnik Službe ginekologije valjevske bolnice, koji je bio inicijator pokretanja ove akcije i osnivač je udruženja “Rodi se na lepom mestu”.

Služba ginekologije valjevske bolnice pokriva čitav region koji broji 200.000 ljudi, pa čitava ženska populacija dolazi upravo u porodilčište valjevske bolnice. Godišnje se uradi blizu 1.400 porođaja, a polovina od tih beba su upravo sa teritorija okolnih opština, Ljiga, Mionice, Uba, Lajkovca, Osečine. U valjevskom porodilištu neretko se dešava da se porode i žene koje su sa teritorija opština Krupanj, Koceljeva, Ljubovija ili Lazarevac koje su u Valjevo stigle zbog hitnosti stanja.

“Nama nisu ciljna grupa žene koje su u devetom mesecu ili trećem trimestru trudnoće, već naprotiv. Nama su cilj žene koje su upućene iz svih ambulanti sa čitave teritorije Kolubarskog okruga, a one se upućuju obično od 20 do 24 nedelje kada treba iskoristiti rezoluciju i mogućnosti koje pruža aparat moderne tehnologije, da bismo videli da li je sa plodom sve u redu. Sadašnja organizacija je takva da nama uglavnom dolaze žene pred porođajem ili ako imaju neki evidentan problem. Ono što će biti u budućnosti, nabavkom ovog aparata, jeste da će svaka suspektna žena odnosno trudnoća koja ukazuje na mogućnost  neke anomalije biti upućena na vreme odnosno negde oko 20 nedelje na dalju dijagnostku. U period od 20 do 24 nedelje trudnoće ovaj aparat nam daje najviše mogućnosti da vidimo sve što treba. Ideja je krajnje humana da svako zna da može da se osloni na svoju bolnicu i da se u svojoj bolnici oseća kao u svojoj kući. Da ima jednu dobru i kvalitetnu uslugu. Ako želimo da imamo što više dece, neka bude to i što više zdrave dece”, rekao je dr Dimitrijević.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je prisustvovao demo prikazu novih uređaja i poručio da je lokalna samouprava podržala akciju za nabavku najavremenijeg ultrazvučnog aparata.

“Mi kao grad smo stali iza ove plemenite ideje i siguran sam da ćemo izgurati akciju da ova bolnica dobije ovakakv aparat i još neke pogodnosti koje se odnose pre svega na edukaciju lekara za rad na ovakvom aparatu. Svesni smo da tehnologija ide napred  i da faktički koracima od sedam milja se grabi u tom tehnološkom razvoju i da to u medicini ima izuzetan značaj i primenu. Nabavka ovakvih aparata i drugih dijagnostičkih sredstava, je izuzetno značajna, jer nećemo samo stati na nabavci ovih aparata, nego ćemo još dijagnostike dodati ovom odeljenju, jer to je nešto što nam pruža sigurnost pre svega u radu, a još značajnije je što pacijentkinjama garantuje jedno bezbednije vođenje i obavljanje porođaja u valjevskoj bolnici”, rekao je dr Gvozdenović.

U udruženju “Rodi se na lepo mestu” kažu da je njihova ideja da se, nakon nabavke ultrazvučnog aparata za ginekologiju valjevske bolnice, nastave aktivnosti na dodatnom opremanju i poboljšanju uslova u valjevskom porodilištu čije usluge, pored Valjeva, koriste i žene iz još pet opština Kolubarskog okruga.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *