četvrtak, 25. jula 2024.

Sanja Domazet dobitnica nagrade „Ljubomir P. Nenadović“

Objavljeno: 23. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Svečanost u Brankovini, foto: Grad Valjevo
Svečanost u Brankovini, foto: Grad Valjevo

VALJEVO- Ovogodišnja dobitnica nagrade „Ljubomir P. Nenadović“ je Sanja Domazet, Njena knjiga „Na kafi kod Šekspira“ je proglašena za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku objavljeno u proteklih godinu dana.

Na svečanom uručenju nagrade u Brankovini Sanja Domazet je rekla da joj je velika čast što je dobitnica nagrade „Ljubomir P. Nenadović“.

„Prvi put sam se sa njegovim delom srela još u osnovnoj školi, ja sam iz onih generacija kojima su prazna hartija i pero zauvek ostali obećanje sreće, a čitanje radost, tajna nasleđa i beg, jer ko nauči da čita može da bude stranac bar neko vreme. Đačka lektira ’Pisma iz Italije’ učinila je da ostanem večni dužnik lepoti Nenadovićevog dela i ja mu taj dug nadam se, polako vraćam“, rekla je dobitnica nagrade.

Uručenje nagrade, foto: Grad Valjevo

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade „Ljubomir P. Nenadović“ je doneo žiri u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Mihailo Pantić i Vladimir Šekularac, savetnik za bibliotečku delatnost.

Na svečanosti u Brankovini prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je čestitao ovogodišnjoj dobitnici.

„Brankovina je pravo mesto da čestitamo onima koji u svojim putopisima opisuju svet koji postoji, ili svet kakav bi trebalo da bude. Ovogodišnjoj dobitnici nagrade Sanji Domazet čestitam u ime grada Valjeva i u svoje ime i poručujem da smo ponosni što će u plejadi velikih imena ove nagrade od sada stajati njeno ime. Siguran sam da će ne samo ovim nagrađenim romanom, već i sa narednim delima biti dostojan naslednik velikana iz Brankovine“, poručio je Gojković.

Svečanost u Brankovini, foto: Grad Valjevo

Na svečanosti u Brankovini je nastupio gudački orkestar „Feniks“ iz Muzičke škole „Živorad Grbić“, kojim rukovodi mr Snežane Stevanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *