nedelja, 23. juna 2024.

Seku cevi, lome ventile, u šahte bacaju čak i ćebad

Objavljeno: 26. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Gotovo celo leto nepoznati počinioci obijaju crpne stanice ili presecaju vodovodne cevi, a zabeležen je i slučaj ubacivanja ćebeta u kanalizacioni odvod. Zbog toga pojedina valjevska sela su i po nekoliko dana bila bez vode.

Najteže je, punih osam dana po najvećim vrućinama, bilo meštanima Kovačica gde su česme „presušile“ ne zbog kvara ili nestašice vode, nego zbog – diverzije!

– Reč je o tome da je neko obio našu crpnu stanicu na reci Gradac, tako što je razvalio prozor, ušao unutra i odvrnuo pumpe. Ta crpna stanica izbacuje vodu 200 metara naviše do rezervoara, a kada je provalnik odvrnuo pumpe, voda se vratila sa te kote i potopila ceo prostor. Došlo je do kratkog strujnog spoja i pumpe su izgorele, tako da su bez vode automatski ostala sva sela na tom delu seoskog vodovoda “Prskavac” – objašnjava direktor „Vodovoda“ Đorđe Milanović.

Zapisnik o zatečenom stanju i prijava protiv NN počinioca, kako kaže, predati su policiji, ali „napad“ na crpnu stanicu Gradac nije usamljeni slučaj oštećenja imovine „Vodovoda“.

Naime, presecanja cevovoda i „preusmeravanje“ vode u sopstvena domaćinstva i bašte u letnjem periodu su uobičajena pojava na celoj dužini vodovodnog sistema „Kukalj“, s kojeg se snabdeva desetak sela jugoistočno od Valjeva. Reč je o bezvodnom kraju sa slabijim dotokom vode zbog konfiguracije terena, pa pojedini meštani sami „intervenišu“ na cevovodu, što za posledicu ima da žitelji viših kota ostaju bez vode.

– Cevi tog vodovoda prolaze i kroz privatne parcele, pa nije lako brzo otkriti gde je došlo do presecanja i presumeravanja. Takođe, imali smo i tu slučajeva obijanja crpnih stanica, lomljenja i odnošenja ventila sa pumpi. Svaka ta „diverzija“ ne može da se reši za par časova, nego je potrebno par dana, a za to vreme zaseoci ili cela sela su bez vode i logično je da se meštani bune – kaže Milanović.

Najbizarniji slučaj ovog leta, ipak, zabeležen je u samom gradu gde je neko ubacio ćebe u kanalizacioni otvor.

– To ćebe je jedno vreme nošeno vodom, ali na ukrštnju cevi je blokiralo dalji protok ka fabrici za prečišćavanje otpadnih voda. Ćebe je jedino moglo biti ubačeno kroz šaht, a mi po zakonu ne možemo da zavarimo šaht, kako bi sprečili ubacivanje čak i ovakvih stvari – konstatuje direktor „Vodovoda“.

Blic

2 komentara na “Seku cevi, lome ventile, u šahte bacaju čak i ćebad

  1. Pa to su radilu i pre ali se niko nije raklamirao kao Ti. Reklamir ase.roba koja ne ide na tržištu.

    2

    2
  2. O CEMU TI PRICAS POVEDI MALO RACUNA O INUTRASNJIM DESAVANJIMA U VODOVODU DALI TI ZNAS DA TVOJI RUKOVODIOCI U TOKU RADNOG VREMENA SA MEHANIZACIJOM VODOVODA SA MATERIJALOM KOJI JE UZET IZ MAGACINA SA RADNICIMA IZ VODOVODA I SVE TO Z VREME RADNOG VREMENA VRSE PRIKLJUCAK STAMBENIH OBJEKATA NA VODOVODNU I KANALIZACIONU MREZU …MOZDA SI SE I TI TU UGRADIO

    3

    2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *