ponedeljak, 27. maja 2024.

Socijalisti traže oduzimanje nagrade Mališi Pajkoviću

Objavljeno: 18. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon što se u javnosti pojavila informacija da se protiv ovogodišnjeg dobitnika nagrade grada Valjeva za poljoprivredu Mališe Pajkovića vodi krivični postupak zbog seksualne eksploatacije maloletnog lica u dužem vremenskom periodu, odbornička grupa Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS) je danas podnela predlog za hitno održavanje sednice Skupštine radi razmatranja predloga o oduzimanju nagrade grada Valjeva Mališi Pajkoviću.

Informaciju o tome da se na spisku ovogodišnjih dobitnika godišnje nagrade nalazi i osoba protiv koje je Više tužilaštvo u Valjevu početkom decembra 2020. godine podiglo optužnicu zbog produženog krivičnog dela trgovina ljudima za koje je propisana kazna zatvora od najmanje pet godina najpre su objavile internet novine Kolubarske.rs.

Nakon ovih saznanja, odbornička grupa SPS-JS je zatražila da se sednica Skupštine grada održi 19. marta, sa predlogom da se oduzme godišnja nagrada Mališi Pajkoviću.

„Ukoliko se Mališi Pajkoviću nagrada dodeli, ugled grada Valjeva bi trajno bio narušen sa nesagledivim posledicama, zbog čega tražimo da se nagrada grada Valjeva Mališi Pajkoviću oduzme. Postupak grada Valjeva bio bi ujedno i nedopustivo mešanje u tok krivičnog postupka jer bi nereagovanjem u predmetnom slučaju i dodelom nagrade okrivljenom, grad Valjevo posredno iskazao podršku licu protiv koga se vodi postupak i poslao poruku žrtvama da ne haje za njihove patnje. I kao najgore, ugled grada bi trajno i nepovratno bio uništen, i sve ono što su generacije Valjevaca od Prote Mateje, Ljube Nenadovića, Desanke Maksimović, Ljube Popovića, Jovana Maljokovića, braće Kovačević, Nikole Jevremovića Gužve i Luke Stančića, pominjemo samo neke, bilo bi isprljano i ukaljano da se nikad ne oporavi“, navodi se u predlogu odborničke grupe SPS-JS za sazivanje i održavanje hitne sednice Skupštine grada.

Oni traže i smenu predsednice Komisije za nagrade Zorice Jocić koja je, kako ocenjuju, bila je dužna da zna kome Komisija dodeljuje nagradu.

Godišnje nagrade grada Valjeva najuspešnijim pojedincima i kolektivima biće uručene 20. marta, na svečanoj akademiji koja se održava povodom Dana grada.

Prema dostupnim informacijama, Mališa Pajković je uhapšen krajem aprila 2018. godine, zajedno sa još dve osobe zbog sumnje da su seksualno iskorišćavali maloletnicu i predavali je drugima zbog seksualne eksploatacije. Oni se sumnjiče da su maloletnicu ucenjivali video sadržajem njenog seksualnog odnosa sa dvojicom maloletnika, koji je snimio njen tadašnji momak, te su je primoravali na seksualne odnose sa njima i podvodili njihovim prijateljima uz pretnju da će objaviti njen kompromitujući snimak.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *