nedelja, 26. maja 2024.

Statistika jedno, realnost drugo

Objavljeno: 2. jula 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku prosečna plata u Kolubarskom okrugu je 45.800 dinara, a u Srbiji 49.000 dinara. Stručnjaci, međutim, kažu da prosečna plata ne daje pravu sliku životnog standarda, jer najveći broj zaposlenih mesečno zarađuje 25.000 dinara.

U Kolubarskom okrugu su najplaćeniji Lajkovčani, gde je “prosek” skoro 60.000 dinara, a najmanje zarađuju zaposleni u Osečini, gde je prosečna zarada oko 39.000 dinara. Posle Lajkovca, na drugom mestu je Ub sa prosekom od skoro 47.000 dinara, na trećem mestu su zaposleni u Ljigu sa 46.000, a na četvrtom zaposleni u Valjevu sa 44.244 dinara. Zaposleni u Mionici mesečno zarađuju skoro 40.000 dinara, dok je najmanja isplaćena zarada u Osečini i iznosila 38.698 dinara.

Nemanja Vuksanović iz Fondacije za razvoj ekonomske nauke izjavio je za TV N1 da prosečna plata ne daje pravu sliku životnog standarda

“ Prosečna plata ne daje pravu sliku o standardu građana, jer u najveći broj zaposlenih u većini zemalja, ima zaradu manju od proseka. Estremne vrednosti stoga mogu da naruše sluku o prosečnoj zaradi, te veliki broj zemalja statistički prikazuje medijalnu i modalnu zaradu. Medijalna zarada je plata od koje tačno polovina svih zaposlenih prima više, a druga polovina manje, i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara. Modalna zarada je najčešća, odnosno plata koju prima najveći broj zaposlenih, i ona u Srbiji iznosi oko 25.000 dinara, što je upola manje u odnosu na prosečnu zaradu. Modalnu zaradu prima gotovo petina radnika u Srbiji i stoga se postavlja pitanje o potroščakoj korpi u kojoj sigurno nema mesta za luksuzna dobra, već samo za osnovne životne potrebe”, rekao je Vuksanović za N1.

Patak online/N1

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *