četvrtak, 18. jula 2024.

Teška godina za malinare

Objavljeno: 21. juna 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

VALJEVO- Dok su polovinom juna proše godine berači uveliko bili u maliwacima, ovih dana tek po neki plod maline dobija prepoznatljivu crvenu boju. Koliko će u ovdašnjim malinjacima voćari ubrati „crvenog zlata’’ zavisiće od toga koliko će biti sunčanih dana. Kiša, u pojedinim krajevima mraz i grad, ostavili su traga na ovogodišnjem rodu maline.

“Polako počinje berba. Manje količine smo otkupili, ali je zbog ovih kiša kvalitet veoma loš. Trenuta otkupna cena za kilogram konvencionalne maline je 200, a organske 300 dinara. Mada je još rano nadam se da ćemo otkupiti 200 do 250 tona”, kaže Živan Marković, vlasnik hladnjače „Žileks” na Stavama.

Zlatomir Nenadović,

“Normalno je da ne možemo da očekujemo cenu kao što je bila lane iz više razloga. Poznato je da je prošle godine ona više bila „naduvana’’ nego što je i vredela malina iako je bila kvalitetna. Proizvođači bi bili zadovqni cenom 350 do 400 dinara, tako da mogu da poklope troškove i nešto zarade“, smatra Zlatomir Nenadović, malinar iz Pecke kod Osečine i dodaje da će dnevnica berača biti na nivou prošlogodišnje, 3.500 do 4.000 dinara uz dva obroka.

Đorđe Sovilj iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ukazuje na veoma tešku godinu za malinarsku proizvodnju, hladno i nestabilno vreme tokom aprila koje je dovelo do stagnacije u porastu rodnih grančica, čiji je porast usledio od maja pa sve do početka cvetanja, što je, kako ocenjuje, zadovoljavajuće.

„Što se tiče ovogodišnjeg roda, on će dosta zavisiti od vremenskih uslova narednih sedmica, ali  ne mora da znači da će biti lošiji nego lane. Prinos maline prošle godine u proseku se kretao  tri i po do četiri tone po hektaru, što je izuzetno nisko i na granici rentabilnosti. Međutim, cena je bila takva da su proizvođači na niskom prinosu zarađivali“.

D.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *