utorak, 23. jula 2024.

Toplana spremna za novu grejnu sezonu

Objavljeno: 2. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Gradska toplana, foto: Patak online
Gradska toplana, foto: Patak online

VALJEVO- Gradska toplana u Valjevu spremna je za početak nove grejne sezone. U JKP „Toplana“ navode da su spremni za novu grejnu sezonu, da su obezbeđenje dovoljne količine energenata i da korisnici na daljinskom sistemu grejanja nemaju razloga za brigu.

Pred početak zvanične grejne sezone, koja startuje 15. oktobra, obezbeđeno je 700 tona mazuta, koji će se koristiti samo u slučaju veoma niskih temperatura, dok se gas nabavlja po potrebi, jer ne postoji mogućnost skladištenja, rekao je za portal Patak online direktor JKP „Toplana“ Zoran Stepanović.

„Mi smo pre dve nedelje obavili ’malu’ toplu probu, kada smo u rad pustili kotao koji je remontovan, kako bi proverili da li sve radi kako treba. Zbog visoke spoljne temperature, nije puštena toplota ka korisnicima, već smo samo ispitali da li kotao radi uobičajeno. Prave tople probe očekuju su narednih dana, u zavisnosti od vremena, odnosno spoljne temperature“,

Valjevska toplana se pred početak nove grejne sezone kreditno zadužila za 60 miliona dinara, a taj novac biće iskorišćen za avansnu kupovinu energenata.

„Na ovaj korak smo se odlučili zbog uštede. U prethodnim grejnim sezonama smo zahvaljujući avansnoj kupovini komprimovanog gasa imali smo uštedu od 2 din/m3, odnosno, na ovaj način, tokom jedne grejne sezone uštedimo oko 12 miliona dinara. Prilikom avansnog plaćanja mazuta ostvaruju se još veća ušteda“, rekao je Stepanović.

Toplana greje oko 400.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Potrošači na daljinskom sistemu grejanje će i u novoj sezoni plaćati po istoj ceni kao lane. U Gradskoj toplani kažu da neće doći do povećanja cene grejanja, iako je grejanje poslednji put poskupelo pre sedam godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *