ponedeljak, 24. juna 2024.

Tri dana borbe sa nabujalom rekom

Objavljeno: 15. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Snažno nevreme, praćeno obilnim padavinama, koje je proteklog vikenda pogodilo mionički kraj, dovelo je do izlivanja reka, koje su mnogim Mioničanima blokirale kuće i živote. Porodica Željka Jovančića iz Brežđa tri dana je vodila bitku s nabujalom Ribnicom, koja im je poplavila kuću i pomoćne zgrade.

„Potop. Šta da vam kažem. Voda je naišla nezadrživo. Za manje od 24 sata popela se metar i po i ušla u kuću. Huk vode bio je strašan. Naročito noću. Deca su plakala, ne sećam se da je ovako slično bilo, još od 1986. godine kada se Ribnica izlila“, priča Jovančić.

U Željkovoj borbi s nabujalom i podivljalom rekom učestvovale su i njegove dve ćerkice, petogodišnja Dunja i šestogodišnja Desa. One kažu da su se najviše uplašile kada su videle da voda ulazi u kuću.

„Pomislila sam na svoj krevet i lutke. Plašila sam se da nećemo imati gde da spavamo. Bilo je strašno“, kaže Desa.

Desa i Dunja Jovanović, foto: Opština Mionica

Svuda oko kuće je i dalje voda i blato, ali Željko kaže da život ide dalje, i da se nada da će svima kojima je to potrebno šteta biti sanirana.

„Naš predsednik je sve vreme bio s narodom,a nadam se da će pomoći i država. Niko ne može da zna i razume ćudi prirode. Ribnica je prošle godine bila gotovo presušila. Bila se utišala i smanjila. A ove godine je nabujala, podivljala. Dobro je da se sada voda povlači. Nadam se da se ovako nešto više neće ponoviti“,  kaže Jovančić.

Opština Mionica proglasila je vanrednu situaciju zbog poplava i oformila komisiju za procenu štete, koje su prouzrokovale obilne padavine. Prema podacima, u Mionici je na reci Ribnici najpre zabeležen vodostaj od 48 centimetara, kada je kiša počela da pada, a za nešto više od dva časa voda je dostigla neverovatnih 390 centimetara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *