utorak, 23. aprila 2024.

U obdaništu i bolnici nisu završila zaražena jaja

Objavljeno: 18. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski vrtići i bolnica  nabavljaju samo sveža jaja i to preko trgovina „Žinasa“ i „Europrom“, tako nema opasnosti da su se jaja zaražena salmonelom iz farme „Fili Pili“ našla na trpezi mališana iz valjevskih obdaništa ili pacijenata Opšte bolnice.  Kako prenose beogradski mediji, na stotine hiljada jaja zaraženih salmonelom sa farme “Fili Pili” iz Mrčića našlo se, kroz razne prehrambene i konditorske proizvode, u obdaništima, bolnicama i restoranima širom Srbije, piše beogradska štampa.  Zaražena jaja završila su u fabrici  za preradu svežih kokošjih jaja “Melanž”, koja se nalazi u rukama kompanije “Anlek” iz Beograda, vlasnika Aleksandra Radovića, koji je istovremeno i vlasnik farme “Fili Pili”, na kojoj je proglašena salmoneloza.

Utvrđeno je da je zaražena živina uvezena iz Bosne, jer je analizom koja je urađena u Specijalističkom veterinarskom institutu u Šapcu pronađena salmonela. U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su ovu informaciju.
“ Veterinarska inspekcija nije bila u mogućnosti da utvrdi gde su završila jaja iz objekta, o čemu je obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu, a zbog stavljanja jaja u promet predala je jednu krivičnu prijavu i jednu prijavu za privredni prestup“,  navode u Upravi za veterinu.

S druge strane, Veljko Vukadinović, direktor firme “Fili Pili” d.o.o., koja je registrovana u Beogradu, tvrdi da su “njihova jaja i koke zdravi i da nema ni govora o salmoneli”. „ To potvrđuju i rezultati akreditovane nacionalne laboratorije u Beogradu i laboratorije u Jagodini koji su potpuno suprotni od rezultata Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac. Njihovi rezultati su lažni“, rekao je Vukadinović. On je priznao da su tražili da neka treća akreditovana ustanova “presudi”, ali im to inspektori nisu dozvolili.

U Osnovnom tužilaštvu u Valjevu nam je potvrđeno da se protiv vlasnika farme “Fili Pili” i “Melanž”  Aleksandra Radovića vode dva postupka zbog propusta u radu. Kako saznajemo, jaja u prahu su, mahom, završila u velikim konditorskim kućama, koje imaju sopstvene laboratorije i kontrolišu sve proizvode, tako da upućeni tvrde da je mala verovatnoća da proizvodi sa salmonelom završe kod potrošača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *