petak, 24. maja 2024.

U Okrug stiže skoro 5.900 vakcina protiv gripa

Objavljeno: 14. oktobra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Kolubarski okrug ove godine dobiće 5.860 doza vakcina protiv gripa, što je 800 više nego lane. U saopštenju Zavoda za javno zdravlja se navodi da će valjevski Dom zdravlja dobiti 2.930 doza vakcina. Domovima zdravlja u Mionici i Ubu  je opredeljeno po 530 doza, Lajkovcu 410, Ljigu 640 i  Osečini 580 doza vakcina protiv gripa. Za potrebe vakcinacije zdravstvenih radnika i lica u kolektivnom smeštaju  Zavod za javno zdravlje je preuzeo 240 doza.

„Radi se o  inaktivisanoj vakcini –Vaxigrip , proizvođača Sanofi Pasteur koja sadrži dva influenza soja tip A i jedan tip B.Sastav  odgovara preporuci  SZO za severnu hemisferu“, navodi se u saopštenju za javnost Zavoda za javno zdravlje.

Vakcinacija protiv gripa se preporučuje osobama sa hroničnim bolesti pluća, srca, bubrega,  dijabetesa kao i svih lica starijih od 65 godina. Preporuka je da ovom vakcinom budu zaštićena i  lica smeštena u ustanovama socijalne zaštite, zaposleni u zdravstvenim ustanovama  i javnim ustanovama koji su u povećanom riziku da obole od gripa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *