četvrtak, 18. jula 2024.

UNS: Kada PR služba Grada ’ukrade’ intervju sa gradonačelnikom

Objavljeno: 14. oktobra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Udruženje novinara Srbije reagovalo je povodom „krađe“ intervjua valjevske PR službe internet novinama Kolubarske. rs. Tekst pod naslovom „Kada PR služba Grada ’ukrade’ intervju sa gradonačelniko“ prenosimo u celosti. Novinarka sajta Kolubarske.rs Darija Ranković uradila je, povodom sto dana gradske vlasti Valjeva, intervju sa gradonačelnikom ove lokalne samouprave Slobodanom Gvozdenovićem. Delovi razgovora, stavljeni van konteksta, samo nekoliko sati nakon razgovora, a pre objavljivanja na sajtu Kolubarske.rs obajvljeni su na sajtu Grada.

„Prošle nedelje zakazala sam intervju sa gradonačelnikom povodom sto dana gradske vlasti. Juče ujutru sam intervju i uradila, da bi me samo nekoliko sati kasnije prijatelji i kolege pozvali da kažu da je intervju objavljen na sajtu Grada“, rekla je za UNS Darija Ranković.

Ona ističe da je niko nije pitao da li intervju može da objavi, a naročito ne pre objavljivanja na sajtu za koji je i rađen – Kolubarske.rs.

„U toku intervjua, u prostoriji su, osim gradonačelnika, bili i njegov šef kabineta i šefica pres službe. Sve vreme su snimali intervju. Niko od njih me nije pitao da li sme da objavi delove intervjua. Mislim da je nepotrebno govoriti o tome da je to nedopustivo, naročito da ga još objave pre mene. Takođe, u toj verziji izvučeni su delovi razgovora i stavljeni van konteksta. Ceo intervju je uređen onako kako njima odgovara“, priča Ranković.

Nakon što je čula da je „intervju“ objavljen, Darija Ranković pozvala je šeficu PR službe Grada, koja je „smatrala da tu nema ništa sporno“.

„Šefica PR službe Marijana Jevtić mi je rekla da ne razume u čemu je problem i da ona time promoviše mene i sajt Kolubarske. Rekla je da me je pitala i da sam rekla da može da objavi, što nije tačno. Nikada me nije pitala da objavi delove intervuja. To je kršenje Zakona o autorskim pravima, krađa mog autorskog dela i nečuven potez“, kaže Ranković.

U gradskoj upravi Valjeva UNS su uputili na šefa kabineta gradonačelnika Borka Aleksića, ali on danas nije odgovorio na naša pitanja.

Podsetimo, gradkse vlasti Valjeva u prethodnih mesec dana dva puta su vređala novinare.

Odbornik Srpske napredne stranke u Valjevu Aleksandar Ranković rekao je u gradskoj Skuštini da su novinari i mediji “kancerogeno tkivo” i pripadnici “plebsa” i zapretio im da za projektno finansiranje “više ne računaju na novac iz budžeta”, dok je nekoliko dana pre toga gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović rekao da izjave daje isključivo “diplomiranim novinarima”.

 

Odgovor kabineta gradonačelnika Valjeva

Šef kabineta gradonačelnika Borko Aleksić naknadno je odgovorio UNS-u.

„Povodom Vašeg zahteva koji ste dostavili e mailom, dana 13.10.2016. godine u 13.20 časova, formiran je predmet i tim povodom nadležni organ Gradske uprave preduzeće neophodne radnje, pročitati potrebne spise i izvesti potrebne dokaze, te će nakon toga u roku koji je propisan Zakonom o opštem upravnom postupku, odgovoriti na upućeni zahtev. Imajući u vidu da je Vaš zahtev stigao ovom organu 13.10.2016. godine u 13.20 časova, a da ste zahtevali da se odgovor dostavi istog dana do 14.30 časova, obaveštavamo Vas da ovaj organ u tako neprimereno kratkom roku nije u mogućnosti da sprovede potrebne upravne radnje, koje bi rezultirale potpuno utvrđenim činjeničnim stanjem u vezi za predmetom Vašeg zahteva i adekvatnim odgovorom“, stoji u odgovoru.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *