ponedeljak, 20. maja 2024.

Uspešna akcija besplatnih preventivnih pregleda

Objavljeno: 23. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon letnje pauze, akciji besplatnih preventivnih pregleda odazvalo se oko 300 građana. Akcija je organizovana i sprovedena u svim domovima zdravlja Kolubarskog okruga i valjevskoj bolnici. To je bila prilika da građani, prvenstveno oni bez overene zdravstvene knjižice, prekontrolišu svoje zdravlje, međutim, ovoga puta oni su bili u manjini.

„Za oko 300 građana urađeno je blizu 700 pregleda u zdravstvenim ustanovama Kolubarskog okruga. Od ukupnog broja građana, svega njih 50 nije imalo neki vid zdravstvenog osiguranja, i pored apela, da su ovakve akcije usmerene na rano otkrivanje i sprečavanje razvoja oboljenja i da je ovo prilika da prekontrolišu svoje zdravlje potpuno besplatno i bez overene zdravstvene knjižice“, saopšteno je iz valjevske bolnice.

Penzioner Milan Bošković kaže da nije bio kod lekara od prošle godine, pa je iskoristio slobodno vreme i ponuđene preglede da zajedno sa suprugom proveri zdravlje.

„Obišao sam i Kanadu i Ameriku i mogu da kažem bez obzira što kukaju na zdravstvo, opet mi imamo najbolje. Četiri pregleda koja su nam omogućena su odlična, a svakako ću dolaziti i ubuduće. Matori se plaše i dolaze na kontrole češće, a mladi ne znaju koliko su slabi i trebalo bi da dođu, da krenu prvo od glave, a onda prema peti. To govorim i mojoj deci, kojih imam troje, ali oni ne vode računa o sebi“, kaže ovaj penzioner. Inače, najstariji sugrađanin koji se odazvao akciji besplatnih preventivnih pregleda ima 93 godine i do valjevske bolnice se dovezao biciklom, da bi proverio sluh!

Kako je saošteno, u valjevskom Domu zdravlja su osim opšteg pregleda, građani mogli da urade i ultrazvučni pregled i 50 sugrađana je prekontrolisalo svoje zdravstveno stanje tokom jučerašnje akcije. U domovima zdravlja i ambulantama u Ubu, Lajkovcu, Osečini, Mionici i Ljig, građanima su bili na raspolaganju medicinski timovi koji su merili EKG i vrednosti krvnog pritiska, kao i kontrolisali glikemije.

Akciju besplatnih preventivnih pregleda pokrenulo je Ministarstvo zdravlja u septembru 2017. godine i za dve godine, na taj način omogućilo hiljadama građana da i bez overene zdravstvene knjižice i bez zakazivanja i čekanja provere svoje zdravstveno stanje.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *