utorak, 23. aprila 2024.

Valjevo na listi 20 najzagađenijih gradova bivše Jugoslavije

Objavljeno: 2. aprila 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Prošle nedelje vazduh u Valjevu je bio pretežno loš, a od četvrtka do subote se moglo disati, navodi Lokalni odgovor u izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

Od početka godine do 1. aprila u Valjevu su zabeležena 63 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala je rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Lokalni odgovor je saopštio da se Valjevo zbog zagađenosti vazduha našlo i na listi 20 najzagađenijih gradova iz zemalja nastalih nakon raspada bivše socijalističke Jugoslavije,

“Kada je reč o grupi gradova u kojima je od početka godine registrovana najviša srednja koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica, Valjevo je na šestom mestu liste na kojoj je vodeći Novi Pazar. Slede Sarajevo (Bosna i  Hercegovina), Pljevlja (Crna Gora), Kičevo (Severna Makedonija) i Bijelo Polje (Crna Gora). Na listi gradova sa najvećim brojem dana prekoračenja dnevne granične vrednosti od 50 µg/m3 od početka godine, Valjevo se našlo na trećem mestu, posle makedonskog Kičeva i Novog Pazara”, navodi Lokalni odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *