nedelja, 26. maja 2024.

Za podsticaje u poljoprivredi obezbeđeno million evra

Objavljeno: 1. aprila 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-Konkursi za dodelu sredstava za finansiranje kamata na poljoprivredne kredite, agrohemijsku analizu poljoprivrednog zemljišta, izvođenje radova na uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta kroz iskop, odnosno bušenje bunara u funkciji navodnjavanja, kao i vakcinacija ovaca protiv eterotoksemije, prvi su konkursi u ovoj godini koje je raspisao „Agrorazvoj –  valjevske doline’’.

Nakon toga su raspisani konkursi za mere ruralnog razvoja – investicije u fizičku imovinu polkoprivrednih gazdinstava, odnosno za nabavku priplodnih grla mlečnih rasa goveda, ovaca i koza, kupovinu poljoprivredne mehanizacije, mašina i opreme, podizanje novih ili obnavljanje višegodišnjih zasada voća, hmelja i vinove loze, zatim opreme za pčelarstvo, plastenika, sistema za protivgradnu zaštitu; i meru podrške mladima u ruralnim područjima.

Agrarnim budžetom za 2024. godinu subvencije za poljoprivredu i ruralni razvoj u odnosu na prošlu godinu uvećane su za 20 miliona dinara. U gradskom bužetu u ovoj godini za podsticaje je izdvojeno 120 miliona dinara, što je značajno uvećanje sredstava, imajući u vidu da su pre četiri godine valjevski poljoprivrednici mogli da računaju na svega 30 miliona dinara.

“To je za svaku pohvalu. Vlasti su se menjale, ali niko nije obraćao pažnju na poljoprivredu. Ovaj budžet od milion evra zavređuje svaku pažnju, i naši poljoprivredni proizvođači su takođe zadovoljni. Mislim da će ove godine biti dovoljno sredstava za sve planirane podsticaje”, smatra Goran Marjanović, direktor preduzeća „Agrorazvoj –  valjevske doline’’.

Direktor preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline’’, foto: Dejan Davidović

Najviše sredstava, odnosno 111,5 miliona dinara namenjeno je za mere ruralnog razvoja, četiri i po miliona za posebne podsticaje i četiri miliona dinara za kreditnu podršku.

Jedna od novina je finansiranje vakcinacije ovaca u cilju suzbijanja enterotoksemije. Radi se o bakterijskoj infekciji od koje pretežno oboljevaju mlade životinje. Planirano je da bude vakcinisano oko 5.000 grla.

Kao posebnu meru podrške valjevskim stočarima, koja bi trebala da doprinese povećanju broja krava u ovdašnjim farmama i poboljša njihov genetski potencijal, direktor preduzeća „Agrorazvoj –  valjevske doline’’ izdvaja kupovinu priplodnog materijala – junica, za šta je opredeljeno 40 miliona dinara.

“Namera nam je da uvezemo oko 100 grla simentalske rase, za koja već vlada veliko interesovanje naših stočara. Do sada nam se javilo preko 120 stočara, čija ćemo gazdinstva obići i koji će imati priliku da konkurišu za kupovinu junica preko Agrorazvoja. Jedan broj grla trebalo bi da uvezemo već krajem maja i početkom juna, a preostala tokom jeseni. Nakon povećanja brojnosti ovaca u valjevskim selima, startujemo sa realizacijom jednog drugog programa – da vratimo govedarstvo na stare grane po kojem je takođe bio poznat valjevski kraj”,  kaže Goran Marjanović.

Prilikom podnošenja zahteva za podsticajne mere, Marjanović podseća poljoprivrednike, da je neophodno da dostave potvrdu o registraciji i aktivnom statusu poljoprivednog gazdinstva, izvod o biljnoj i životinjskoj proizvodnji, da su izmirili obaveze prema lokalnoj upravi, i da prilikom kupovine mašina, opreme, sadnog materijala na fiskalnom računu koji prilažu bude upisan broj poljoprivrednog gazdinstva ili jedinstveni matični broj vlasnika gazdinstva.

D.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *