četvrtak, 18. aprila 2024.

Valjevo već sedam godina nema “Sigirnu kuću”

Objavljeno: 7. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo je još uvek bez Sigurne kuće. Foto: Patak online
Valjevo je još uvek bez Sigurne kuće. Foto: Patak online

VALJEVO – Valjevska Sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja ne radi već sedam godina, a po svemu sudeći, neće ni proraditi u skorije vreme.

Kada je u junu 2012. godine Valjevo dobilo Sigurnu kuću, a u samom gradu potpisan protokol o saradnji svih relevantnih institucija uključenih u rešavanje i postupanje u slučajevima porodičnog nasilja, Valjevo je prepoznato kao jedan od gradova u Srbiji u kome se problem nasilja rešava.

Sigurna kuća u Valjevu, koja je zatvorena 2016. godine

Sigurna kuća, odnosno stan u vlasništvu lokalne samouprave, bila je opremljena i u njoj su bile smeštane uglavnom majke sa decom, čija je zaštita od nasilnika na taj način bila neophodna. Od pre sedam godine, međutim, Sigurna kuća ne radi.

U oktobru 2016. godine Sigurna kuća je zatvorena uz objašnjenje nadležnih da lokalni Centar za socijalni rad nema potrebne licence kako bi mogao da nastavi da pruža ovu uslugu. Godinu dana potom, uz problem licenci i manjak zaposlenih socijalnih radnika, kao razlog je navedena i promena zakona po čemu je bilo neophodno da Sigurna kuća u Valjevu ima više od postojećih 35 kvadrata.

Gradska kuća, foto: Patak online

Neispunjena obećanja

Već krajem februara 2017. godine je saopštenjem za javnost Gradske uprave najavljeno da će Sigurna kuća u Valjevu ponovo biti otvorena. U saopštenju je tada navedeno da je valjevski Centar za socijalni rad pokrenuo postupak za dobijanje licence za sprovođenje usluge „Sigurna kuća“ od Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne polititike.

„S obzirom na to da Centar za socijalni rad, zajedno sa rukovodstvom grada Valjeva, ubrzano stvara sve zakonom propisane uslove, ova usluga socijalne zaštite koja je od izuzetne važnosti, biće uspostavljena u najskorije vreme“, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

„Sigurna kuća“ za žrtve porodičnog nasilja u Valjevu prestala je sa radom 1. oktobra 2016. godine, jer nije ispunjavala sve propisane standarde. Kako je objašnjeno, potrebno je proširenje objekta za smeštaj žrtava porodičnog nasilja, ali i veći broj edukovanih radnika Centra za socijalni rad.

Međutum, od datog obećanja 2017. godine predstavnika tadašnje vlasti do danas ovaj problem nije rešen.

Centar za socijalni rad, foto: Patak online

Bez odgovora u Centru za socijalni rad

Dokle se stiglo u tom procesu i kada će vrata Sigurne kuće u Valjevu biti ponovo otvorena za žrtve porodičnog nasilja samo su neka od pitanja koje smo uputili valjevskom Centru za socijalni rad, međutim, odgovore na ova pitanja nismo dobili.

“Vaša pitanja biće prosleđena Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, na koja ćemo Vam dostaviti odgovor kada Ministarstvo da odobrenje ovom Centru”, navedeno je iz Centra za socijalni rad.

Dok se ne reše ovi problemi, Valjevo je i dalje bez utočišta za žrtve porodičnog nasilja,  a sve žrtve porodičnog nasilja upućuju se u druge gradove.

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Reci ne nasilju“ koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *