subota, 20. aprila 2024.

Za istresanje posteljine i stoljnjaka kroz prozor kazna od 10.000 dinara

Objavljeno: 23. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Gradsko veće usvojilo je odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Valjeva. Ko ne bude poštovao vreme odmora ili bude istresao posteljinu i stoljnjak kroz prozor biće kažnjen sa 10.000 dinara. U toj odluci, između ostalog se navodi, da je vreme odmora radnim danima od 16 do 18 časova, kao i od 22 do 7 časova, te da su stanari dužni da u tom periodu poštuju kućni red i obezbede potpuni mir i tušinu u zgradi. Za vreme odmora je zabranjena vika, trčanje, skakanje i igranje loptom i slični postupci koji prave buku u vreme odmora. Takođe, u to vreme, oko stambbenih zgrada, neće smeti da rade mašine za košenje trave, motorne testere i slično. U slučaju porodičnih slavlja, stanari su dužni da postave obaveštenje na vidnom mestu u zgradi, da o tome obaveste stanare, a slavlje može da traje najduže do jedan sat posle ponoći.

 

Zabranjeno istresanje posteljine i stoljnjaka kroz prozor

Ovom odlukom se zabranjuje držanje i deponovanje stvari na terasama, lođama i balkonima koje narušavaju izgled zgrade, kao što su stari nameštaj, ogrevni predmet i slično. Nije dozvoljeno kroz prozore, vrata, balkone i lođe bacati bilo kakve predmete, kućno smeće, ostatke hrane, prosipanje vode, tresti posteljinu i stoljnjake, kao i hraniti ptice, pse, mačke i druge životinje. Ko prekrši ovu odluku biće kažnjen sa 10.000 dinara.

Kako se navodi u saopštenju za javnost Grada Valjeva, ova odluka je izrađena u skladu sa Zakonom o stanovanju, kako bi se uredila opšta pravila kućnog reda u stambenim i prvi put u stambeno-poslovnim zgradama u Valjevu. Krajnji cilj ove odluke je rešavanje mnogobrojnih problema i unapređenje uslova stanovanja građana.

Načelnik Odeljenja za imovinske poslove i oppštu upravu Darko Kostić je rekao da ova odluka ima više preventivnu ulogu nego represivnu, kao i da je usaglašena sa postojećim lokalnim odlukama. Ovom odlukom je regulisan način održavanja i upotrebe zgrada i zemljišta, vremenu odmora, buci u vreme odmora, držanju kućnih ljubimaca, obavljanju privredne delatnosti u stambenoj zgradi, izvođenju građevinskih radova u zgradi, kapijama i ulazima u zgrade, zajedničkim prostorima, podrumskim prostorijama, tavanima, terasama, krovovima, držanju ogrevnog materijala, održavanju spoljnih delova zgrade, korišćenju i održavanju zemljišta oko zgrade, kao i obavezama i pravima u korišćenju zajedničkih instalacija, opreme i uređaja.

Konačnu reč po pitanju ove odluke daće odbornici Skupštine grada na sednici koja će biti održana 30. oktobra.

Jedan komentar na “Za istresanje posteljine i stoljnjaka kroz prozor kazna od 10.000 dinara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *