subota, 20. jula 2024.

Za kamere koje ne rade potrošeno skoro 70.000 evra

Objavljeno: 15. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Iz gradskog budžeta je izdvojeno skoro 70.000 evra za postavljanje kamera koje snimaju prekršaje, a koje, za sada, ničemu ne služe! Krajem prošle godine postavljene su kamere na „duplim trakama“, na izlazu iz Valjeva u pravcu Beograda, na putu ka Bajinoj Bašti i na obilaznici kod „Jugopetrola“, ali one nisu u funkciji, jer nije kupljen odgovarajući server, koji bi trebalo da snima saobraćajne prekršaje. Kada će kamere biti u funkciji, na to pitanje precizan odgovor nismo mogli da dobijemo u Gradskoj upravi.

Kamere na tri lokacije su postavljene još krajem prošle godine i taj posao je koštao osam miliona dinara. Novac je obezbeđen iz budžeta od sredstava koja se u gradsku kasu sliju od naplate saobraćajnih prekršaja koji su napravljeni na području Valjeva. Savet za bezbednost Valjeva, na čijem čelu je Dobrosav Janković, je prošle godine odlučio da postavi kamere na tri lokacije, ali nisu predvideli kupovinu odgovarajućeg servera. Ta investicija je planirana za ovu godinu, međutim, onda je sada dovedena u pitanje, jer po rečima zamenika predsednika Skupštine grada Mihaila Milutinovića, lokalna samouprava „nema zeleno svetlo“ za kupovinu tog servera, koji bi trebalo da bude ustupljen na korišćenje Policijskoj upravi.

„Državi revizor je imao primedbu na tu nabavku i jasno nam je rečeno da ne možemo da kupimo server, koji će, praktično, koristiti policija. Po zakonu o bezbednosti saobraćaja ta nabavka je moguća, po Zakonu o budžetu nije. Nakon što smo dobili mišljenje budžetskog inspektora, mi smo uložili prigovor na to i ove već skoro tri meseca čekamo odgovor“, rekao je Milutinović.

Ostaje nejasno zbog čega je sporna nabavka servera, s obzirom na to da je lokalna samouprava finansirala postavljanje novih kamera, ali i onih prethodnih kamera koje su u funkciji i čija je kupovina u potpunosti, uključujući i nabavku servera, finansirana iz gradske kase. Sve postavljene kamere, su inače, u vlasništvu lokalne samouprave, a date su na korišćenje Policijskoj upravi u Valjevu.

Za razliku od Valjeva, gde je stopirana nabavka servera, jer je budžetski inspektor mišljenja, kako tvrde predstavnici Grada, da lokalna samouprava po zakonu ne može da finansira taj posao, u Ubu, o trošku lokalne saouprave je postavljeno 39 kamera. Taj posao je koštao 20 miliona dinara, a još toliko novca tamošnja vlast planira da uloži u drugu fazu uvođenja sistema video nadzora.

 

Jedan komentar na “Za kamere koje ne rade potrošeno skoro 70.000 evra

  1. Građani imaju visok standard malo je plaćeno za iste kamere treba svakodnevno puniti kasu ….Nikad ne treba da prorade već ukloniti…

    3

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *