subota, 20. aprila 2024.

Za merenje zagađenja vazduha izdvojeno 2,6 miliona dinara

Objavljeno: 22. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U gradskoj kasi je za usluge monitoringa ili merenja zagađenja vazduha izdvojeno 2,6 miliona dinara bez PDV-a. Gradska vlast je raspisala javnu nabavku za taj posao, a kako je planirano, merenje zagađenja vazduha će se obavljati u narednih godinu dana.

Kako je navedeno, firma koja dobije posao dužna je da 24 sata meri nivo suspendovanih čestica PM10, sumpor dioksida, azot dioksida i čađi. Merenja će se obavljati na šest gradskih lokacija. U dvorištu Zavoda za javno zdravlje 24 sata će se meriti suspendovane čestice PM10, dok će se koncentracija čađi, sumpor dioksida i azot dioksida meriti na mernim mestima u obdaništima „Kolibri“, „Pčelica“, „Vidra“ i „Bubamara“, kao i u Osnovnoj školi „Sestre Ilić“ .

„Nakon obavljenih merenja Naručiocu je potrebno dostaviti mesečni izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata. Na dnevnom nivou se dostavlja informacija o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha. Dnevna informacija – rezultat merenja sa prekoračenjem graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara se dostavlja sa vremenskom distancom od dva dana odnosno u okviru minimalno potrebnog vremena za uzimanja uzorka, merenje i obradu rezultata u skladu sa akreditovanom i primenjenom metodom merenja“, navedeno je u opisu javne nabavke koju je raspisala Gradska uprava.

Rok za podnošenje prijava je 4. oktobar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *