subota, 20. aprila 2024.

Za podsticaje u poljoprivredi 75 miliona dinara

Objavljeno: 28. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Za novčane podsticaje u poljoprivredi, koje grad Valjevo preko preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline’’, opredeljuje u okviru Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva, ove godine je konkurisalo blizu 800 valjevskih poljoprivrednika.

Ovogodišnja podsticajna sredstva, u iznosu od 75 miliona dinara, namenjena za mere direktnih plaćanja, kreditnu podršku, mere ruralnog razvoja  i posebne podsticaje maltene već su utrošena.

Ogromno interesovanje vladalo je još prvog dana po raspisivanju javnog poziva za dodelu sredstava, tako da je po rečima direktora  preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline’’ Dragutina Kuzmanovića, poljoprivrednicima koji su u najvećoj meri konkurisali za kupovinu priključne mehanizacije, sadnog materijala, opreme za pčelarstvo i navodnjavanje novac već uplaćen na račune.

Upravo za ove namene, odnosno za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, kao i ranijih godina izdvojeno je najviše novca, čak 33, 2 miliona dinara.

Po podacima „Agrorazvoja“ za ove podsticaje podneto je blizu 550 zahteva od kojih je isplaćeno 333, među kojima je 47 poljoprivrednika koji su se odlučili za kupovinu prskalica i atomizera, 37 je nabavilo opremu za navodnjavanje a 27 za pčelarstvo. Od ovog novca kupljene su i 22 umatičene junice, 16 rasipača đubriva, 15 kosačica, 19 traktora za koje je izdvojeno 9,5 miliona dinara što je trećina opredeljenih sredstava za ovu podsticajnu meru.

Novina ove godine je subvencionisanje iskopavanja i bušenja bunara, kako bi se rešio problem bezvodnosti u valjevskim selima a sve u funkciji navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, za šta je opredeljeno 15 miliona dinara.

Kako je predviđeno programom subvencionisanja po jednom zahtevu biće isplaćeno 400.000 dinara, a na javni poziv za dodelu ovih sredstava pristiglo je 30 zahteva poljoprivrednih proizvođača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *