petak, 12. aprila 2024.

Zbog težih saobraćajnih prekršaja vozaču oduzet kombi

Objavljeno: 29. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevska policija, foto: Patak online
Valjevska policija, foto: Patak online

VALJEVO- Saobraćajna policija je u Valjevu oduzela jedno vozilo zbog težih saobraćajnih prekršaja. Ova nova mera primenjuje se nedelju dana, a na teritoriji Srbije po tom osnovu je za kratko vreme oduzeto 11 vozila.

Kako saznjemo, na području Kolubarskog okruga do sada je oduzeto jedno vozilo i to u Valjevu, kada je u ulici Vladike Nikolaja saobraćajna policija zaustavila vozača kombija, koji je u oktobra prošle godine dobio osmomesečnu zabranu upravljanja motornim vozilo “B” kategorije.

Proverom je utvrđeno da su vozač kombija u poslednje dve godine izrečene dve pravosnažne presuda, kojima je osuđen za teže prekršaje iz oblasti Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. U skladu sa Zakonom, privremeno je oduzeto vozilo „mercedes 316 cdi“, koje nije vlasništvu vozača koji je zatečen u prekršaju, već druge osobe iz Valjeva.

Kako je saopštio MUP, pripadnici saobraćajne policije oduzeli su 11 vozila od učinilaca težih prekršaja za svega nedelju dana koliko se primenjuje ova mera. Tri vozila oduzeta su na teritoriji Policijske uprave u Šapcu, dva na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd i po jedno vozilo na teritoriji policijskih uprava u Valjevu, Vranju, Jagodini, Kraljevu, Leskovcu i Novom Pazaru.

„U najvećem broju slučajeva osnov za oduzimanje vozila bili su prekršaji upravljanja vozilom bez vozačke dozvole koja je prethodno oduzeta zbog kaznenih poena, kao i prekršaji upravljanja vozilom u vreme trajanja zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom. Skrećemo pažnju da su četiri učinioca prekršaja od kojih je vozilo oduzeto bili mlađi od 22 godine, uključujući jednu maloletnu osobu“, navedeno je u saopštenju za javnost MUP Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća da se vozilo privremeno oduzima od učinioca težeg prekršaja koji je u prethodne dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i da mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

5 komentara na “Zbog težih saobraćajnih prekršaja vozaču oduzet kombi

 1. Tako nam i treba kada nam osiguranja pišu ZOBS, saobraćajni inženjeri bave kaznenom politikom umesti pravnika a policija preuzima ulogu suda, po zakonu koji su izglasali poslanici bez da su pribavili mišljenje stručne službe da li je takvo rešenje u skladu sa Ustavom. Naime, ograničenje raspolaganja imovinom vlasniku, zato što je nevlasnik napravio prekršaj je van pameti. Oduzimanje vozila zove se zaštitnom merom a suštinski predstavlja sankciju na koju niko nema pravo žalbe, a uglavnom.je trpi onaj ko nema povezanost sa prekršajem itd.
  Veliki problem je što se niko ne buni protiv takvih rešenja a generalno su pogođeni svi građani, jer im se povređuju prava koja su garantovana Ustavom i drugim zakonima….
  Primena ovakvih rešenja je problematična i u zemljama u okruženju, ali mediji ne pišu o tome. Objavljuju samo intervju sa predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja i policije koji nisu kompetentni kada je tema pravno pitanje zakonskog rešenja, koje se odnosi na imovinu. Mislim da je i zakonsko rešenje koruptivno kao i način njegove primene.

  U SREDIŠTU KORUPTIVNE RADNJE UVEK JE POVREDA PRAVA!

  9

  1
  1. Ако неко користи возило да би убио некога онда му треба усто одузети а њега стрпати у затвор за покушај убиства

   0

   0
  2. E moj pravniče u pokušaju, bla,bla,bla…..popij Neško litar brlje pa sedi u auto i napravi jedan krug po gradu ili po svom selu. Kad te zaustave saobraćajci objasni im molim te ovako kako si krenuo nama objašnjavati.

   2

   0
 2. Bez razlike ćije je vozilo oduvek vlasnik je snosio posledice ako njegovim vozilom je napravljen prekršaj, to sam još upamtio iz 89 kad sam platio kaznu jer sam dao vozilu licu koje nije imalo vozačku iako nisam ni znao da je nema, e sad to oduzimanje vozila je čista glupost, strpaš u čorku prekršioce onoliko vremena koliko mu je zabrana i taj više nikad neće prekršiti propise, naravno ako je sklon kršenja istih.

  1

  0
 3. Vozilo ili svako dobro se moze privremeno ili trajno oduzeti ukoliko je predmet krivicnog dela. U ostalim slucajevima ne.

  0

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *